Međunarodni aerodrom Sarajevo: U augustu prošlo rekordnih 159.506 putnika

0
774
Aerodrom u Sarajevu imao je najprometniji oktobar ikad

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u augustu ove godine prošlo je 159.506 putnika, što je rekordan broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u istoriji ovog aerodroma.
Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u julu, te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi rekordne rezultate. Također, ovo je prva godina u istoriji Aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se također ponavlja već drugi mjesec zaredom.
Međunarodni aerodrom Sarajevo na ovaj način nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12% u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima. Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586 aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine.
Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Štaviše, tokom protekla tri mjeseca Aerodrom Sarajevo opslužio je preko 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu, saopćeno je.
Sa Međunardnog aerodroma Sarajevo operira blizu 20 aviokompanija, a tokom ljetnjih mjeseci leti i veliki broj čarter prevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije.