Mercator: Dobit iz poslovanja u prvih šest mjeseci 16,9 miliona eura

0
1093
Mercator Grupa poboljšala svoje poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine

Mercator Grupa je u prvoj polovini 2018. godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, koja je iznosila 16,9 miliona eura. Grupa je zabilježila rast od 6,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je normalizirana EBITDA ostvarila 48,1 miliona eura, što je povećanje od 6,1 miliona eura ili 14,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Neto dobit Grupe Mercator u tom razdoblju iznosila je 6,1 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine, u iznosu od 1,5 miliona eura, dok je u istom periodu lani Mercator Grupa poslovala s gubitkom od 4,6 miliona eura.
Nadzorni odbor, koji je uzeo u obzir polugodišnje poslovanje, nije raspravljao o imenovanju novog predsjednika Nadzornog odbora na sjednici, dok je matično društvo Poslovni sistem
U prvoj polovini 2018. godine, Mercator Grupa je poboljšala poslovnu i učinkovitost poslovanja, što se odražava u višoj operativnoj dobiti, većoj dobiti i višoj EBITDA.
EBITDA Grupe Mercator iznosila je 50,5 miliona eura u prvoj polovini 2018. godine, a u istom razdoblju lani 44,6 miliona eura. Poboljšane aktivnosti također se odražavaju u višoj marži EBITDA, što je porast za 0,5%. Normalizirana EBITDA Grupe Mercator u prvom polugodištu 2018. je 48,1 miliona eura, i veća je za 6,1 miliona eura u odnosu na isti period lani, dok je 4,5% normalizirana EBITDA marža i predstavlja povećanje od 0,5%.
Također, veći EBITDA kompanije Poslovni sistem Mercator, u iznosu od 36,9 miliona eura, što je 4,7% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Normalizirana EBITDA povećana je u prvoj polovini 2018. za 3,4 miliona eura, a 38,3 miliona eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je 6,7% normalizirana EBITDA marža porasla za 0,7%.
Prvu polovinu 2018. godine matično društvo Mercator Grupe završila je s 9,3 miliona eura čiste dobiti.
“Nova strategija i orijentacija Mercatora kao najboljeg lokalnog distributera na svim tržištima na kojima poslujemo očito daje rezultate. Učinkovitost će biti poboljšana razduživanjem i provedbi razvojnih projekata, među kojima je, naravno, novi logistički i distribucijski centar u Ljubljani”, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator Grupe.
Nova strategija, novi koncept prodavnica, renoviranje prodavnica i poboljšana konkurentnost usluga, pokazuju pozitivne rezultate u maloprodaji, glavnom poslovanju Mercatora. Najvažnija grupa Mercator Grupe ostaje najveća u Sloveniji, gdje je Grupa zabilježila porast od 0,8 posto u prihodima, a Srbija s 1,1 posto većim prihodima u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Na dan 30. juna 2018. neto finansijski dug Grupe Mercator iznosio je 771,1 milion eura, što je za 80,8 miliona eura manje nego na dan 30. juna 2017. godine. U 2018. godini Mercator je izvršio sve svoje obaveze prema finansijskim i poslovnim partnerima u skladu sa dogovorenim uslovima.
Grupa Mercator ostaje fokusirana na osnovnu delatnost poslovanja sa ključnim ciljem poboljšanja profitabilnosti u budućnosti. Istovremeno, u središtu Mercatorove aktivnosti, ostaje briga za potrošače sa ponudom najboljih proizvoda i usluga.