Međunarodni aerodrom Sarajevo: U julu rekordnih 140.000 putnika

0
2249
Aerodrom u Sarajevu imao je najprometniji oktobar ikad

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u julu ove godine je opsluženo ukupno 140.025 putnika, što je porast od 28 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, čime je oboren rekord po pitanju broja putnika u jednom mjesecu.
U saopćenju Aerodroma Sarajevo se navodi da je broj obavljenih aviooperacija u julu iznosio 1.412 što je za 17 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u julu je otpremljeno 260.813 kg komercijalnog karga ili za 65 posto više u odnosu na juli prošle godine.
U prvih šest mjeseci 2017. godine opsluženo je ukupno 383.983 putnika, što je za 7 posto više u odnosu na 2016. godinu. Broj aviooperacija u prvom polugodištu tekuće godine je 5.854 ili za 12 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U prvom polugodištu tekuće godine otpremljeno je 1.605.669 kg komercijalnog karga što je za 61 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.
U ovom trenutku blizu 20 aviokompanija je uspostavilo aviolinije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
“Bez obzira na tu konkurenciju, mi konstatno radimo na privlačenju novih kompanija, te naš pristup nastojimo prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno. Kao rezultat toga, u manje od sedam mjeseci ove godine, pet novih aviokompanija (WizzAir, Tuifly, Atlasglobal, Nesma Airlines, Wataniya Airways) su uspostavile aviolinije sa našeg aerodroma, a pregovori sa jednom od najvećih svjetskih aviokompanija, Qatar Airways-om su u toku. Trend pozitivnog poslovanja uz povećanje broja letova i putnika, očekujemo i u narednom periodu”, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.