Meggle BH unaprijedio proces proizvodnje uz pomoć Evropske unije

0
537
Uz podršku projekta EU4AGRI, kompanija Meggle BH je dodatno unaprijedila svoje proizvodne procese

Meggle BH jedna je od najuspješnijih kompanija u proizvodnji mliječnih proizvoda na tržištu BiH. Ova kompanija otkupljuje isključivo domaće kravlje mlijeko od više od 1.400 svojih farmera koji se nalaze u svim krajevima BiH. Domaće mlijeko prerađuje u svojim pogonima poštujući stroge procedure prehrambene industrije.
U toku 2021. godine, uz podršku projekta EU4AGRI, ova je kompanija dodatno unaprijedila svoje proizvodne procese nabavkom moderne mašine za punjenje i pakovanje svježeg sira i kajmaka.
“Zbog potreba domaćeg i stranih tržištabila nam je neophodna modernizacija pogona i proširenje kapaciteta za proizvodnju sira i kajmaka, a upravo smo to dobili instalacijom Trepko mašine koju smo osigurali kroz projekat EU4AGRI”, kaže Jadranka Penava, predsjednica uprave u kompaniji Meggle BH.
Kapaciteti stare mašine za proizvodnju i pakovanje sira i kajmaka bili su 1.800 čašica po satu, dok nova mašina u istom vremenskom periodu ima kapacitet od 3.200 do 4.100 čašica različite gramaže. Također, ona omogućava pakovanje proizvoda u različite oblike čašica, što je od ogromnog značaja kod plasmana proizvoda na tržište.
Vrijednost investicije podržane kroz projekat EU4AGRI je oko 730.000 KM, od čega je iznos sufinansiranja od strane Evropske unije bio oko 300.000 KM.
Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH. Rok za prijave je 7. juni do 17 sati, a više informacija dostupno je putem web stranice www.eu4agri.ba ili putem ovog .
Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), projekat finansira EU a ukupna vrijednost je 20,25 miliona eura koje zajedno provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA). Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bh. poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10.7 miliona KM od čega je 6,3 miliona KM finansirala EU.