Vrijednost isplata sa računa u EPF-u premašila 1,3 miliona KM

U ovoj godini više od 2.000 novih članova počelo je da štedi u EPF-u

0
146
Direktorica Društva za upravljanje EPF-om Gordana Drobnjak i izvršni direktor Zdravko Zečević

Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF) trenutno broji više od 42.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos. Trend kontinuiranog rasta je vidljiv, te je i u ovoj godini više od 2.000 novih članova počelo da štedi u EPF-u. Uz očekivani kontinuirani rast broja novih članova, očekivao se i povećan broj isplata, pa je od početka godine više od 1.500 članova isplatilo sredstva sa svojih računa u EPF-u. Ukupna vrijednost isplata je više od 1,3 miliona KM.
Više od 50 prezentacija članovima i potencijalnim članovima EPF-a organizovano je tokom 2023., posebno unutar institucija obuhvaćenih Penzijskim planom Vlade Republike Srpske. Ove su aktivnosti doprinijele rast prosječnih uplata za 13,44%. EPF će nastaviti s ovim aktivnostima kako bi se doprinijelo boljem razumijevanja prednosti i načina funcionisanja ove vrste štednje.
Ove informacije, kao i planove za naredni period, su uz doručak i neformalni razgovor sa predstavnicima medija danas u Banjoj Luci podijelili direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, izvršni direktor Zdravko Zečević i član Upravnog odbora Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Miloš Grujić. Jedan od povoda okupljanja je bila i šesta godišnjica početka rada Društva.
“U uslovima povećane inflacije i nedostatka sredstava, razumljivo je da se građani opredijeljuju da povlače sredstva tamo gdje su ih štedili, a da pritom nemaju nikakvih troškova po tom pitanju. Ponosni smo na činjenicu da smo, od osnivanja EPF-a do danas, izvršili više od 3.700 isplata za članove koji su stekli pravo na raspolaganje akumuliranim sredstvima. Ukupan iznos isplaćenih sredstava je više od 2,6 miliona KM. Kao i u ranijem periodu, imamo prijatna iskustva naših članova koji su zadovoljni brzinom i načinom isplata. Primijetno je i da više od 40% članova koji su isplatili svoja sredstva, nastavljaju da štede u EPF-u i veliki broj njih se opredijeljuje da poveća svoje mjesečne uplate pa i to potvrđuje da smo postigli značajne rezultate kad su u pitanju povjerenje i razumijevanje štednje u fondu”, naglasila je Drobnjak.
EPF nastavlja da bude jedan od najznačajnih institucionalnih investitora na Banjalučkoj berzi koji kontinuirano, u skladu sa zakonskim ograničenjima i investicionom politikom, ulaže u hartije od vrijednosti, te je značajan pružalac likvidnosti na sekundarnom tržištu obveznica.
“Što se tiče novih članova, od početka godine je uključeno više od 2.000 novih članova kroz pet novoformiranih i drugih, već postojećih penzijskih planova. Veliku zahvalnost dugujemo svim poslodavcima sa kojima pregovaramo oko mogućnosti organizovanja penzijskih planova”, rekao je izvršni direktor Zdravko Zečević.