Mercator predstavio projekat ‘Rado imamo domaće’

0
2823
Mercator je danas u tržnom centru u Sarajevu predstavio svoj novi projekat 'Rado imamo domaće'

Mercator je danas u Sarajevu predstavio svoj novi projekat ‘Rado imamo domaće’, a predstavnici medija imali su priliku upoznati se sa malim privrednicima koji proizvode dobru i kvalitetnu hranu, kao i sa njihovim proizvodima koji se već nalaze na policama Mercatora.
“Sretni smo što svoju bogatu ponudu dodatno širimo sa vrhunskim proizvodima iz domaće radinosti. Danas imate priliku upoznati se i sa prva tri privrednika koji su se priključili našem projektu ‘Rado imamo domaće’ i naravno, upoznati se sa njihovim proizvodima. Siguran sam da će ova saradnja uveliko pomoći malim domaćim proizvođačima koji će u našim tržnim centrima dobiti atraktivan prostor i priliku za kvalitetan plasman svojih proizvoda“, rekao je Emir Zuhrić, rukovoditelj sektora pakovana hrana u Mercator BH.
Šef misije USAID-a u BiH Peter Duffy je pohvalio povezivanje trgovačkih centara sa malim proizvođačima.
“Dajte lokalnim proizvođačima šansu – povežite se sa lokalnim brendovima, dajte im priliku da rastu i razvijaju se u fer partnerstvu koje je od koristi za sve strane u procesu. USAID/Sweden FARMA II Projekat i Misija USAID-a u BiH ostaje posvećena podršci naporima da mali proizvođači dobiju pravi prostor i budu konkurentni, ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine, već i u inostranstvu”, kazao je Peter Duffy.
“Početkom ove godine pokrenuli smo biznis nazvan Greens d.o.o. Vidjeli smo potrebu savremenog čovjeka za zdravom hranom, hranom punom vitamina i korisnih stvari za naš organizam. Zahvaljujući Mercatoru i projektu ‘Rado imamo domaće’, imate priliku da se upoznate sa našim proizvodima i uživate u njihovom vrhunskom kvalitetu i čarobnim svojstvima naših začinskih biljaka“, izjavio je Aldin Drnda, iz društvenog biznisa Greens d.o.o.
“Njegujući tradiciju proizvodnje zdrave i sa velikom ljubavlju proizvedene hrane, na kršu Istočne Hercegovine odakle ja dolazim, udružili smo se u zadrugu EKO Life iz Stoca i na taj način proizvodimo hranu na našim nezagađenim poljima i hranu kojoj pogoduje naša blaga mediteranska klima. Zahvaljujući Mercatorovom projektu Rado imamo domaće, imamo priliku da ih ponudimo kupcima na posebnim policama zdrave hrane“, izjavio je Damir Radić iz zadruge Eko life.
“Naš proizvod je malina. Od naših domaćih malina iz okoline Rudog, pravimo sjajne sokove i sirupe, a posebno smo ponosni na naš najveći hit, a to je Malinada, marmelada od svježih malina koja je jednako zdrava kao da ste pojeli svježe maline. Kao i moje kolege, veoma sam sretan što smo uključeni u Mercatorov projekat Rado imamo domaće i što ćemo zahvaljujući njemu imati priliku da adekvatno plasiramo na tržište naš proizvod“, izjavio je Nenad Ljubojević iz Poljoprivredne zadruge Uvac-Rudo.
Podršku Mercatoru i Fondaciji Mozaik u povezivanju sa odabranim proizvođačima širom BiH pružio je i USAID/Sweden FARMA II projekat, koji će nastaviti sa jačanjem malih organizacija iz privatnog sektora s ciljem ispunjavanja tržišnih zahtjeva i povećanja broja proizvoda u ponudi.
Partner projekta je Fondacija Mozaik koja uvezuje investicije, logističku podršku i druge partnere kako bi našim malim proizvođačima omogućio najlakši put do polica Mercatora.
“Fondacija Mozaik kao impakt investitor u više biznisa u BiH pozdravlja projekat Rado imamo domaće jer se njime daje vjetar u leđa domaćim malim proizvođačima i našim kvalitetnim domaćim proizvodima. Nadamo se da će i druge društveno odgovorne kompanije slijediti primjer Mercatora“, izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Pogledajte video spot ‘Rado imamo domaće’: