Michelin testirao gume bez zraka na javnoj cesti u Münchenu

0
510
Michelin je svoju Uptis gumu bez zraka u Münchenu testirao na javnim prometnicama

Nakon više godina istraživanja i razvoja te testiranja na zatvorenim područjima, Michelinove gume pod nazivom Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) otporne na bušenje doživjele su svoju premijeru na javnim cestama u sklopu izložbe IAA Mobility u Münchenu.
Gume Uptis postavili su na Mini Electric te obavili prve vožnje u javnosti. Ove gume i dalje u fazi prototipa, privukle su pozornost javnosti. Njihova ‘čudna’ potporna struktura, koja zamjenjuje zrak iz uobičajenih pneumatika, na svakoga ko vidi ovakvu gumu ostavlja snažan dojam, jer je zaista neuobičajen prizor.

Michelinove gume Uptis otporne su na bušenje

Putnici koji su sjeli u električni Mini s ovim revolucionarnim gumama, unatoč početnom oprezu, kazali su kako nisu primijetili nikakvu razliku u vožnji od vožnje s pneumatskim gumama.
Michelin će Uptis seriju guma lansirati u prodaju vjerojatno 2024. godine. Cilj im je novim dizajnom spriječiti bušenje guma, ali i korištenjem održivih materijala doprinijeti očuvanju okoliša, prenosi portal Autonet.hr.
Prednosti ovakvih guma pred pneumaticima jest činjenica da su ove otporne na pucanje, odnosno da se ne mogu probušiti. Također, vozač ne mora brinuti o održavanu pravilnog pritiska u njima, niti će se one neravnomjerno trošiti zbor neodgovarajućeg pritiska. U Michelinu procjenjuju da oko 20% guma svake godine bude odbačeno zbog puknuća ili nepravilnog trošenja.