Microsoft predstavio Windows 11 SE

0
89
Windows 11 SE je novo izdanje svog operativnog sistema namijenjeno učenicima i studentima (Foto: Microsoft)

Popularnost Chromebook računara s Chrome OS-om ne jenjava, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama gdje ih često biraju školarci i oni koji se tako osjećaju. Iz toga je razloga Microsoft odlučio napraviti Windows 11 SE, novo izdanje svog operativnog sistema namijenjeno učenicima i studentima.
Naime, Windows 11 SE moći će se pronaći na jeftinijim uređajima te će osim Microsoftovih aplikacija, podržavati i one third-party, što će se u praksi vjerojatno pokazati kao izrazito korisna odluka.
“Windows 11 SE također podržava third-party aplikacije, uključujući Zoom i Chrome, jer želimo školama dati izbor da koriste ono što im najbolje odgovara”, objašnjava na službenom blogu voditeljica obrazovnog marketinga Microsofta, Paige Johnson.
Kako prenosi The Verge, Windows 11 SE neće dolaziti s Microsoft Storeom, već će umjesto toga biti dopušteno IT administratorima instaliranje potrebnih aplikacija i njihovo ažuriranje izvan nastave. Valja istaknuti da će Microsoft za lakšu instalaciju objediniti aplikacije kao što su Teams, Office, OneNote, Flipgrid, pa čak i obrazovna verzija Minecrafta.
Zahvaljujući povratnim informacijama koje su pristigle od studenata i profesora, aplikacije će se na Windowsu 11 SE uvijek pokretati u punom zaslonu. Pojednostavljena je i značajka Snap Layouts, pa će korisnici moći postaviti otvorene aplikacije isključivo jednu pored druge. Widgets odjeljak u potpunosti je uklonjen, jer iz Microsofta smatraju da ometa pažnju u obrazovnom okruženju.
Budući da se mnoge škole u SAD-u oslanjaju na Chrome ekstenzije, jer ipak najčešće koriste Chrome OS, podržavat će ih i Microsoft Edge, što je inače isključeno po zadanim postavkama na standardnoj verziji Windowsa 11. Dokumenti će se automatski sigurnosno kopirati na OneDrive, pa će učenici lakše moći koristiti Windows 11 SE računara i izvan učionica, prenosi Bug.hr.

Microsoft je predstavio i Surface Laptop SE na kojem će dolaziti Windows 11 SE

Microsoft je također predstavio i prvi prijenosni računar na kojem će dolaziti Windows 11 SE. Riječ je o 11,6 inčnom (1366 x 768) Surface Laptop SE uređaju, kojeg pogoni Intel Celeron procesor uparen sa 4 GB RAM-a i 64 GB eMMC interne memorije. Zainteresirani će za njega trebati izdvojiti 249 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here