Migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH: Samo 611 zatražilo azil

0
865
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata.
Konstatirano je da se procesi i upravljanje migrantskom krizom, koliko je to moguće, drže pod kontrolom te da se prati migrantski val i reagiranja koja dolaze kako iz zemlja preko kojih migranti ulaze u BiH tako i zemalja Evropske unije.
Da bi se uspješno provodile aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH i njihovo krijumčarenje, neophodno je povećati obim kontrole granica. U tom pogledu apeluje se na Graničnu policiju da ubrza prijem kadeta.
Od 1.1. do 21.6.2018. godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za azil u BiH iskazalo je 6.354 osoba, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev za azil, što govori da migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH.
Nakon što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost, uskoro će u funkciju biti stavljena kasarna ‘Ušivak’ u Hadžićima i objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti. Prema procjenama, u Unsko-sanskom kantonu nalazi se između 1.600 i 1.800 migranata.