Zavod zdravstvenog osiguranja KS snosit će troškove nabavke aparata i trakica za dijabetičare

0
788
Osigurati adekvatan tretman svim pacijentima inzuloovisnicima

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici prihvatila zaključak skupštinskog Kolegija da se lijek ‘Glukogan’ osigura svim pacijentima inzuloovisnicima, za koje je utvrđena medicinska indikacija za upotrebu lijeka a isti nije osiguran kroz bolničko liječenje, i to kroz poseban program-protokol, na teret sredstava obaveznog osiguranja i putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.
Prihvaćen je i zaključak da se kroz izmjene i dopune Budžeta KS osigura 300.000 KM za nabavku inzulinskih pumpi za novootkrivene slučajeve inzuloovisnika, kao i zamjenske pumpe za registrirane inzuloovisnike za 2018. godinu, interventno, a od 2019. i narednih godina da se sredstva osiguravaju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno da ih ZZO Kantona Sarajevo finansira u kontinuitetu u skladu sa važećom Uredbom.
Kolegij Skupštine je također zaključio, a zastupnici prihvatili, da će se nabavka senzora, odnosno aparata za mjerenje šećera u krvi, vršiti na teret sredstava obaveznog osiguranja u skladu sa Uredbom o funkcionalnim sredstvima, nakon što se navedeni aparati registruju u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Zavod zdravstvenog osiguranja KS snosit će i troškove za nabavku aparata i 10 trakica godišnje, za mjerenje ketona u krvi svakog inzuloovisnika do 26-te godine.
Potpredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić, koji je prisustvovao sjednicama Kolegija i Skupštine, kazao je da će ovo uveliko olakšati pacijentima, posebno djeci, jer će nabavka aparata za mjerenje šećera zamijeniti bolne tretmane ubodom igle. Zahvalio je ovom prilikom zastupnicima, resornoj ministrici Zilhi Ademaj i ostalim članovima Vlade na njihovom razumijevanju i podršci.