Ministar Dedić: Za ovu godinu planirano 87 miliona KM za poticaje poljoprivredi

0
273
Ministar Dedić razgovarao sa kantonalnim ministrima i udruženjima poljoprivrednika

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanke s kantonalnim ministrima poljoprivrede i udruženjima poljoprivrednika o realizaciji programa poticaja za 2020. i programu za ovu godinu.
Ministar Dedić je nakon sastanaka izjavio da su i kantonalni ministri i predstavnici udruženja poljoprivrednika zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg programa poticaja, kao i nacrtom programa za 2021. godinu koji će uz prijedloge koje su iznijeli biti upućeni u daljnju proceduru.
Istakao je da je za ovu godinu planirano 87 miliona KM za poticaje poljoprivredi, uz tri miliona KM za sufinansiranje kamata putem kreditno-garantnih programa za taj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i poticaje nižih nivoa vlasti.
Dedić je kazao da je iskazano zadovoljstvo redovnom isplatom poticaja, te dodao da su izmirene sve obaveze koje je resorno ministarstvo planiralo za prošlu godinu.
“Nastojat ćemo da tako bude i u narednom periodu kada su u pitanju investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju, podrška u otkupu i pokretanju proizvodnje, te ostale vrste poticaja”, dodao je Dedić.
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić smatra da bi poticaji za određene poljoprivredne proizvode trebali biti preneseni s kantonalnog na federalni nivo, jer su prerasli njihove mogućnosti.
Brkić se zahvalio Federalnom ministarstvu na redovnom servisiranju obaveza prema poljoprivrednicima koje je vršeno u rekordno kratkom vremenu.
Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH kazao je da je redovnom isplatom poticaja podržana poljoprivredna proizvodnja.