Predstavljeni razvojni projekti Sarajeva, najavljen dolazak njemačkog Lidla

Na sastanaku Stalne radne grupe između Njemačke i BiH predstavljeni razvojni projekti i načini privlačenja stranih investicija

0
307
Plan poslovne zone, Šip - IT park, podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta

U organizaciji Saveznog ministarstva privrede i energije SR Njemačke, danas je održan online sastanak, treći po redu, Stalne radne grupe između Njemačke i Bosne i Hercegovine.
Na sastanku su iz BiH prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unaprijeđenje stranih investicija, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Sektora za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva entiteta RS, Vanjskotrgovinske komore, entitetskih privrednih komora, Unije udruženja poslodavaca entiteta RS, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, te ministar privrede KS Adnan Delić.
U ime njemačkih institucija, osim predstavnika ambasade, prisustvovali su i predstavnici Odbora njemačke privrede za JI Evropu, Njemačke razvojne banke (KfW), Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ), Odjeljenja za proširenje EU, JI Evropu i Tursku, Saveznog ministarstva privrede i energije SR Njemačke, Privrednog odjeljenja ambasade SR Njemačke, Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) (tbc), Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, te Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja.
Na sastanku je izmeđeu ostalog izneseni i problemi sa kojima se susreću kompanije, kao što su problemi privremenih radnih dozvola za radnike bh. kompanija koji na prostoru SR Njemačke obavljaju servisne radnje (montaža kuća, namještaja, opreme u industrijskim halama), te o infrastrukturnim projektima i aktuelnim bilateralnim razvojnim projektima.
U ime Vlade Kantona Sarajevo ministar privrede Adnan Delić je izrazio opredijeljenost za jačanje postojeće privredne saradnje BiH i Njemačke, ali i unapređenje novih vidova kooperacije, posebno u oblastima IT, auto i farmaceutske industrije, svih vrsta turizma, kao i poljoprivredno-prehrambene i prerađivačke industrije, te energetike.
Istakao je i opredijeljenost Vlade KS ka reformama i poboljšanja privredno–poslovnog ambijenta u Kantonu.
Ministar Delić je prisutnima predstavio tri projekta Ministarstva, istakavši posebno IT industriju, kao najbrže rastuću, a samim tim i njenu veliku potrebu za radnom snagom, kao i planove Vlade vezane za izgradnju Biznis inovativnog tehnološkog parka na prostoru općine Centar. Plan poslovne zone, Šip – IT park, podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta sa svim pratećim infrastrukturnim rješenjima. Ogroman je značaj budućeg IT parka za privredni razvoj Kantona, ističe Delić, prije svega zbog mogućnosti zapošljavanja više stotina, a u perspektivi i više hiljada visoko stručnih kadrova, ali i njegov snažan naučni i finansijski visoko vrednovan izvozni potencijal.
Kao jedan od važnih projekata, ministar je naveo i privatizaciju hotela Igman.
“Hotel na olimpijskoj planini Igman bio je jedan od najluksuznijih hotela u svijetu, ali nakon rata ovaj hotel je devastiran u potpunosti. Hotel je u vlasništvu KJKP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo. Opredjeljenje ove Vlade je da taj hotel, sa svom infrastrukturom i zemljištem privatizuje, kako bismo vratili stari sjaj olimpijskoj planini Igman”, rekao je Delić.
Na kraju, ministar je potencijalnim investitorima ukratko predstavio i projekt Edukaciono-sportsko-rekreacione zone Bijambare, koji ima potencijal za realizaciju kroz model javno-privatnog partnerstva, a podrazumijeva opremanje ove zaštićene zone, koja je jedna od najljepših lokacija u oblasti ruralnog turizma, po čemu je Kanton Sarajevo posebno prepoznatljiv u BiH.
Ministar Delić obavijestio je prisutne da njemačka kompanija LIDL i zvanično dolazi u KS. Istakao je da je u proteklom periodu održao više sastanaka sa predstavnicima njemačkog privrednog društva WE-International Zweite GmbH, koje je uplatilo početni kapital za osnivanje privrednog društva LIDL BH d.o.o., u iznosu od milion dolara.