Ministar Jusko u Ankari: Nastavlja se saradnja na projektu Sarajevo – Beograd

0
652
Ministar Jusko u Ankari razgovarao sa turskim kolegom Turhanom

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar prometa i infrastrukture Republike Turske Cahit Turhan održali su juče bilateralni sastanak u Ankari.
Ministar Turhan je u uvodnom dijelu istakao da je obim trgovine između Turske i BiH prošle godine iznosio oko 618 miliona dolara, za razliku od 17 miliona dolara iz 2003. godine, te da su trendovi ohrabrujući i u prvoj polovini 2018. godine. Očekujući potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, izrazio je nadu da u što skorijem roku primjenom ovog Sporazuma obim trgovinske razmjene između dviju zemalja premaši iznos od jedne milijarde dolara.
Ministar Turhan je istakao da Republika Turska pridaje veliku važnost projektu cestovne komunikacije Sarajevo – Beograd, te istakao značaj razmjene svih informacija oko realizacije ovog projekta, kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i sa Republikom Srbijom, podsjećajući da je ovo zajednička aktivnost triju zemalja.
Zahvaljujući inicijativi predsjednika Republike Turske Erdogana te svim aktivnostima koje su vođene u proteklim mjesecima, ovim sastankom napravljen je još jedan korak ka početku realizacije ovog izuzetno važnog projekta.
Ministar Jusko je ponovio značaj aktiviranja svih mehanizama koji su raspoloživi a tiču se izgradnje ovog cestovnog pravca. Podsjetio je da su aktivnosti intenzivirane potpisanim protokolima o saradnji i pismima namjere, a da je i ovaj sastanak prvenstveno organiziran u cilju realizacije i konkretizacije daljnjih projektnih aktivnosti, smjerova djelovanja i uspostavljanja praktičnijih modaliteta saradnje. Također, ministar Jusko je podsjetio da su formirane radne grupe za ovaj projekat u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji, te istakao značaj uključivanja i predstavnika Republike Turske od samog početka kako bi se aktivnosti u potpunosti sinhronizirano vodile na sve tri strane.
“Projekat ceste Beograd – Sarajevo je od izuzetnog strateškog značaja za našu zemlju. Ovo je najbolji način da uvežemo industrijske zone i dva važna međunarodna koridora. Na taj način ubrzavamo razvoj ekonomije, što je od presudnog značaja za zemlju u razvoju kao što je BiH “, istakao je Jusko.
Ministar Jusko je istakao i potrebu sinhroniziranog djelovanja sa nadležnim entitetskim ministrima u BiH, kao i činjenicu da je potrebno što prije obaviti pregovore o finansijskoj konstrukciji kad je u pitanju ovo cestovno povezivanje.
Ministar Turhan je naglasio da se u Republici Turskoj vode razgovori na temu finansiranja te da su u pregovore uključeni i finansijski eksperti i predstavnici EXIM banke, od kojih se očekuje najveći doprinos u vezi sa ovim pitanjem. Sva ova pitanja potrebno je riješiti prilikom izrade Sporazuma kojim će se detaljno urediti pitanje izgradnje cestovne komunikacije Sarajevo – Beograd.
Na sastanku je dalje razgovarano o cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom prometu. Iznijete su inicijative za dopunu Sporazuma o zračnom prometu te su razmijenjene informacije o modalitetima unapređenja saradnje u oblasti prijevoza opasnih materija i lako kvarljive robe, razvoja intermodalnog prometa i formiranja i funkcioniranja logističkih centara, za šta je turski ministar izrazio spremnost da predstavnici Turske podijele iskustva sa predstavnicima u BiH.
Ministar Turhan je naglasio i procese transformacije u oblasti e-usluga koji se uspostavljaju u Turskoj, prvenstveno kroz jačanje javne uprave. Razgovaralo se i o mogućnostima saradnje u oblasti komunikacija.
Na kraju, ministar Turhan je pozvao ministra Juska na svečanost povodom otvorenja novoizgrađenog aerodroma 29. 10. 2018. godine u Istanbulu.
Sastanku su, pored ministra Juska, prisustvovali ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović i pomoćnik ministra Zoran Andrić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here