Ministarstvo privrede KS uspostavlja prekograničnu saradnju s Crnom Gorom

0
320
Projekt Razvoj ruralnog turizma planinskih destinacija

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerskom odnosu s Regionalnom razvojnom agencijom ‘Bjelasica – Komovi – Prokletije’ iz Berana apliciralo je na javni poziv za projekte prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.
Projekt Razvoj ruralnog turizma planinskih destinacija odabran je i prihvaćen od Delegacije Evropske komisije u okviru Drugog poziva (IPA II) za dostavu projektnih prijedloga prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, dok je njegova ukupna vrijednost 421.331,35 eura.
“Cilj projekta je izgraditi konkurentniju ponudu ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, potaknuti razmjenu iskustava, kreiranje novih turističkih proizvoda, unapređenje zakonskog okvira, kao i izgradnja kapaciteta seoskih domaćinstava”, kazao je ministar privrede Adnan Delić.
Istakao je i da će se planirane aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma, kao pilot projekti, realizirati na našim planinama Bjelašnici i Igmanu, dok je pilot područje u Crnoj Gori općina Žabljak.
Kroz planirane aktivnosti, naglasio je ministar Delić, cilj je provesti aktivnosti identifikacije, mapiranja i uspostavljanja strategije za ocjenjivanje potencijala ruralnog turizma prekograničnih područja, kao i razvoj novih turističkih usluga, poboljšanje infrastrukture ruralnog turizma kroz izgradnju i unapređenje kapaciteta ruralnih domaćinstava.
Osim toga, razmjenom iskustava s Crnom Gorom, očekuje se unapređenje institucionalnog okvira za kategorizaciju smještaja u ruralnom turizmu Kantona Sarajevo, kao i uključivanje domaćinstava ruralnog turizma u ukupnu turističku ponudu prekograničnih područja.