Ministarstvo privrede KS: Više od milion KM za sufinansiranje poslovnih zona

0
313
Sporazumi su potpisani sa općinama Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić potpisali su sporazume o sufinansiranju industrijskih zona, po osnovu Programa raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2020. godinu.
Sporazumi su potpisani sa općinama Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća. Prema riječima ministra Jeličića, za projekte koje su općine delegirale, izdvojeno je više od milion KM.
“Radi se o infrastrukturnim projektima koji su već započeti i ovo je samo jedan poticaj razvoju industrijskih kapaciteta u KS”, rekao je ministar Jeličić.
Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić rekao je da će sredstva od 200.000 KM biti investirana u završetak projekta pristupne saobraćajnice i mosta koji povezuje magistralni put M-18 sa lokalitetom nove industrijske zone u Vogošći.
“Završetkom ovog projekta, čiji kraj radova i svečano otvaranje mosta očekujemo u septembru, okončat će se infrastrukturno uređenje lokaliteta nove industrijske zone. Očekujemo da ćemo sa ovim ulaganjem omogućiti dalja investiranja i nove projekte koji su u pripremi u ovoj industrijskoj zoni”, kazao je načelnik Smajić.
Dodao je da ova saobraćajnica ima višestruku ulogu, te da će omogućiti kvalitetnije saobraćanje za naselja Uglješići, Dreskovača i dio Omladinske ulice.
“U skladu sa regulacionim planom, ovaj projekt je sastavni dio uvezivanja magistralnog puta M-18 sa projiciranom Prvom transverzalom, koja će biti građena nešto južnije”, objasnio je Smajić.
Općina Ilijaš će 200.000 KM investirati u dvije povezane industrijske zone – željezaru Ilijaš i Luka. Kako je rekao načelnik Akif Fazlić, radi se o ulaganjima u razvoj gasne mreže u industrijskoj zoni Luka i rješavanje imovinskih odnosa, čime se ovoj zoni daje dodatni kvalitet.
“Prva faza projekta je već realizirana, a namjera nam je da realizaciju okončamo do kraja godine”, istakao je Fazlić.
Općina Novi Grad će 275.000 KM iskoristiti za projekt Oborinske kanalizacije u industrijskim zonama Donje Telalovo polje i Bačići. Radi se o projektu koji se realizira već treću godinu, a do sada je urađeno oko 60 posto posla.
“Kroz ovaj oborinski kolektor, biće priključen i jedan dio slivnog područja iz Mjesne zajednice Briješće. Radi se o trećoj, završnoj fazi realizacije projekta čiji završetak očekujemo naredne godine”, rekao je Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije u Općini Novi Grad.