Misija MMF-a završila posjetu BiH: Osiguranje depozita i povećanje akciza na gorivo među prioritetima

0
1074
Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahi-ja, boravila je u Bosni i Hercegovini u periodu od 07. do 21. novembra 2017. kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konsultacija po članu IV za 2017. godinu kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa BiH, koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF).
Po okončanju misije Nadeem Ilahi je izjavio da ekonomija Bosne i Hercegovine doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope.
“Izvoz kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen”, izjavio je Ilahi, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.
On je istakao da je BiH ipak ostvarila napredak u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta entiteta za 2018. godinu, dodajući da bi vlasti u BiH trebalo blagovremeno i u skladu sa preporukama osoblja MMF-a da završe proces pripreme budžeta Institucija BiH.
“Na polju provedbe strukturalnih reformi je ostvaren određeni napredak, posebno na nivou entiteta. Međutim, provođenje nekih od ključnih mjera iz programa se odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog. Prethodne mjere za prvi pregled programa obuhvataju usvajanje entitetskih budžeta za 2018. godinu kao i usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna zakona kojim će se povećati akcize na gorivo. Ovo je neophodno kako bi se odblokirao najveći paket vanjskog finansiranja koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu. Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu je usporilo ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je Ilahi.
On je dodao da je potrebno i usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u Parlamentarnoj skupštini BiH. S obzirom da su već usvojeni entitetski zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, odsustvo novog Zakona o osiguranju depozita odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora u BiH.
Ilahi je naveo i potrebu da Vlada FBiH inicira proces temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za telekomunikacijske kompanije, BH Telecom i HT Mostar. Takođe, neophodno je i da Upravni odbor UIO BiH usvoji kvartalne koeficijente za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza te poravnanje međuentitetskih dugovanja.
“Ispunjavanje ovih mjera u narednim sedmicama je od ključnog značaja kako bi se program vratio na pravi kolosijek. Osoblje MMF-a je na raspolaganju vlastima pružiti pomoć u ovom pogledu”, zaključio je Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a u BiH.