Mladi Tešnjak pokrenuo neobičan i uspješan posao u BiH

0
1220
Ensar ima samo 23 godine, a jedan je od većih bh. izvoznika na tržište Azije

Ensar Perčo je 23-godišnji student ekonomije iz Tešnja i vlasnik firme Axis d.o.o. Pokrenuo je posao koji se bavi otkupom, preradom i izvozom pilećih nožica. Koliko je to zapravo unosan posao, govori i podatak da Axis preradi gotovo 54 tone pilećih nožica mjesečno, a ne namjerava se zaustaviti na tome. Iako je razvio posao na azijskom tržištu, sada se želi proširiti i na našu regiju.
Odakle ideja o pilećim nogicama?
”Krenuo sam na studij Ekonomije u Sarajevu i vidio sam oglas o poduzetničkom sajmu. Budući da smo mi na fakultetu već učili o poduzetništvu, taj sajam mi je zvučao zanimljivo. Dok sam obilazio štandove, za oko mi je zapela kompanija iz Londona, pa sam im prišao. Na kraju sam proveo dva sata razgovarajući s njihovim predstavnikom koji mi je dao kontakte svojih nadređenih iz Australije. Tako je sve počelo. Njima je trebao konsultant na našem području, a meni posao. Nekoliko mjeseci sam proveo slušajući druge konsultante u radu sa strankama preko Skype-a. I onda su mi pružili priliku da ja sam to radim. Tako sam postao konsultant. Nakon krize u Aziji, nastala je velika potražnja za pilećim nogicama. Moji, sada partneri, iz Australije su odlučili iskoristiti tu priliku, a ja sam vidio prostor za taj posao i na našem području. I onda dolazi Mozaik…”, kaže Ensar Perčo.

U pogonima firme Axis mjesečno se preradi 54 tone pilećih nožica

O počecima saradnje sa Mozaikom, Perčo navodi da je o toj fondaciji čuo kao član Omladinske banke Tešanj te da je o njima saznao više preko internet i tako je došao do – LONCA.
“Prvo što sam vidio jeste da ljudi postavljaju pitanja poput ‘Koje ideje zahtijevaju najmanje finansiranja? Šta može uspjeti kod nas? Ovo ima u Njemačkoj, ima li kod nas?…’ I jasam odlučio postaviti pitanje, uključiti notifikacije i vidjeti što će se dogoditi. I napisao sam’Bi li mi iko ovdje htio finansirati biznis ideju u vrijednosti skoro 100.000 KM?’ Na pitanje mi je odgovorio prvo Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, a onda i Vladimir Marić, tadašnji direktor Inkubatora. Zoranu sam na sastanku u Mozaiku objasnio svoju ideju i zašto želim to pokrenuti i on mi je samo rekao: Mi ćemo ti osigurati novčanu i mentorsku pomoć, ali i ti tu trebaš raditi. Ti to vodiš, to je tvoj posao”, kaže Perčo.
Na pitanje da li ga je bilo strah ući u poslovni svijet odraslih sa samo 22 godine, Perčo kaže da straha ima treba nositi nekoliko porodica na svojim leđima. Srećom, kaže Ensar, ima mentore iz Mozaika koji rade sa njim na svim procesima. Dodao je i da ime firme Axis, na engleskom znači osovina i karika lanca. Cilj je biti onaj koji će voditi to sve, koji će te karike spojiti i od njih nešto napraviti.
Ensar Perčo svojim primjerom želi da ohrabri i ostale mlade poduzetnike koji su, kao i on, naišli na veliki broj odbijenica, neuspjeha pa možda čak i podsmijavanja.
“Iskoristite LONAC i skrenite pažnju na sebe, na svoj projekt, na svoju viziju budućnosti”, kaže Ensar Perčo.