Sarajevo: Predstavljen Čepoćilim u motivu bosanskog ćilima sa 25.000 čepova

0
2513
Čepoćilim je mozaik sa šarom bosanskog ćilima, kojim promoviše kulturnu baštinu na inovativan način

Nakon tri godine rada, na 35 art eko radionica u organizaciji Udruženja Green art i lokalnih zajednica u kojima je učestvovalo više od 700 građana okončan je projekat izrade Čepoćilima veličine 30 metara kvadratnih za šta je bilo potrebno 25.000 plastičnih čepova koji je danas predstavljen javnosti u Sarajevo City Centru (SCC).
U akcijama prikupljanja čepova učestvovali su i građani, djeca iz osnovnih škola, članovi Udruženja Green art.
Predsjednica Udruženja Alma Hrasnica-Dervišević kazala je da će Čepoćilim biti izložen do 22. marta 2019. godine nakon čega će se raditi na njegovoj stalnoj postavci u prostoru što je podržala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.
“Imat ćemo fenomenalan finiš ovog projekta da će taj eksponat biti negdje dostupan na području KS i ponosni smo da kažemo da će to biti nova turistička atrakcija, savršen za selfi, a osmislili smo i kako da to bude mapirano zbog turista”, kazala je Hrasnica-Dervišević, prenosi agencija Patria (NAP).
Ona je istakla da su uz pomoć građana prikupili potrebne plastične čepove.

U akciji prikupljanja čepova učestvovala i djeca iz osnovnih škola 

Čepoćilim je izrađen u motivu stilizirane šare bosanskog ćilima čime se promoviše kulturna baština na jedan inovativan način, kao spoj kulture i ekologije.
“Eksponatom želimo učiniti Sarajevo simbolom ekološki osviješćenog grada”, kaže Alma Hrasnica-Dervišević, akademski grafički dizajner koja uživa status istaknutih slobodnih umjetnika.
Ona je za ovaj projekat osmislila total dizajn projekta, kreativni i vizualni koncept te je svoje profesionalno znanje i iskustvo u svijetu dizajna, medija i vizualne komunikacije, stavila u službu za dobrobit društva i zaštite okoliša.