Područje Zapadnog Balkana strateško opredjeljenje Sparkasse grupacije

Akvizicijom Ohridske banke u Sjevernoj Makedoniji aktiva Sparkasse grupacije uvećana za gotovo 650 miliona eura

0
1104
Sanel Kusturica: Naša matična banka vjeruje u potencijal zemalja Zapadnog Balkana

Strateško opredjeljenje Steiermärkische Sparkasse grupacije, kojoj pripada i Sparkasse Bank dd BiH, je ulaganje u regiju Zapadnog Balkana. Potvrda tome je i nedavna kupovina 74,53 posto akcijskog kapitala Ohridske banke Societe Generale (OBSG).
Posljednja akvizicija dovodi Steiermärkische Sparkasse grupaciju među vodeće finansijske institucije u regionu. Ovo je nastavak strategije koja je usvojena prije dvadesetak godina i koja svoj fokus stavlja na razvoj tržišta i osnaživanje ekonomija zemalja u tranziciji.
“Naša matična banka vjeruje u potencijal zemalja Zapadnog Balkana i želi biti dijelom razvoja tih ekonomija, a ovom posljednjom investicijom to upravo i dokazuje. Kupovinom akcijskog kapitala Ohridske banke Steiermaerkische Sparkasse je značajno ojačala svoju tržišnu poziciju u u Republici Sjevernoj Makedoniji, te se pozicionirala kao značajna bankarska grupa u zemlji. Ovo je potvrda da stojimo kao stabilan partner privredi i stanovništvu na tom tržištu, ali i tržištima ostalih zemalja iz regiona u kojim naša grupacija posluje” izjavio je Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank dd BiH.
Steiermärkische Bank und Sparkassen AG je najveća finansijska institucija u Štajerskoj koja uspješno posluje kroz banke podružnice i u šest zemalja bivše Jugoslavije: Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, i Hrvatskoj. Osnovana davne 1825. godine kao prva finansijska institucija u Štajerskoj, danas je moderna banka koja na tržištima na kojima posluje nudi široku paletu finansijskih proizvoda privatnim klijentima, malim i srednjim preduzećima, velikim kompanijama, institucionalnim klijentima te javnom sektoru. Sa ukupnom aktivom od preko 15 milijardi eura i sa preko 8352 zaposlenih na 492 lokacija u Štajerskoj i regionu Zapadnog Balkana opslužuje gotovo 2,6 miliona klijenata. Akvizicijom Ohridske banke Societe Generale (OBSG) u Sjevernoj Makedoniji aktiva Sparkasse grupacije uvećana je za gotovo 650 miliona eura, a broj uposlenika grupe za 400.