MMF: Neće biti naftne krize, pad cijena početkom iduće godine

0
591
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo biti urađeno narednih sedmica

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da aktuelni visok rast cijena energije neće izazvati naftnu krizu, kakva je pogodila svijet 1970-ih. Takođe, MMF smatra da će se početkom sljedeće godine te cijene povući sa sadašnjih rekordnih nivoa.
“Mada će cijene energije biti povišene tokom narednih nekoliko mjeseci, očekujemo njihovo povlačenje do kraja prvog kvartala iduće godine i tokom drugog tromjesečja”, izjavila je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, prenose svjetski mediji.
Nakon prošlogodišnjeg kolapsa cijena energenata, uzrokovanog mjerama lockdowna s ciljem suzbijanja pandemije Covid-19, ukidanje tih mjera i ponovno otvaranje ekonomija dovelo je do naglog oporavka globalne privredne aktivnosti i rasta potražnje za energijom i iscrpljivanja zaliha, posebno rezervi gasa u Evropi, objasnila je ona.
Ponuda robe, međutim, nije mogla da se oporavi tako brzim tempom kao tražnja, djelimično i zbog širenja novog, delta soja Covida-19, koji je uticao na sporo vraćanje zaposlenih na radna mjesta i ponovne prekide u lancima snabdijevanja.
Po mišljenju Gite Gopinat, najgori scenario bi bio da u uslovima eventualno izuzetno oštre zime na sjevernoj hemisferi, što bi pojačalo potražnju za energijom, izostane adekvatan odgovor proizvođača, uključujući naftnu alijansu OPEK+, da povećaju proizvodnju, što bi moglo da utiče na ukupnu inflaciju, prenosi B92.
Cijene nafte su skočile u posljednjih nekoliko nedjelja na višegodišnje maksimume, pri čemu je Brent dostigao 85 dolara za barel, a američka WTI nafta prekoračila nivo od 80 dolara. Rast cijena energije podgrijava strahovanja od daljeg uspona inflacije, što bi moglo da utiče na globalni ekonomski oporavak.