MMF: Povlačenje RS iz UIO BiH imalo bi velike ekonomske posljedice

0
130
Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni o Hercegovini Andrew Jewell danas je iskazao neophodnost očuvanja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Navodeći namjeru Vlade Republike Srpske da se povuće iz Uprave za indirektno oporezivanje, a ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, Jewell je izjavio da MMF smatra da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice.
“UIO je jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini. Indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija. Izuzev u 2020. godini kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih poreza dostići najviši nivo do sada.
Ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih poreza bi se raspao ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UIO. Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje. Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju.
Rasformiranje UIO bi također ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja. Čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja.
Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za
indirektno oporezivanje. UIO je, poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine”, izjavio je Andrew Jewell.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here