MMF srezao prognozu globalnog rasta za ovu godinu na 3,2 posto

Projekcija globalnog rasta za 2023. također je smanjena na 2,9 posto sa 3,6 posto

0
385
OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je svoju prognozu rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. na 3,2 posto u svom izvještaju Global Economic Outlook za juli, što je 0,4 postotna boda manje od prognoze iz aprila.
Projekcija globalnog rasta za 2023. također je smanjena na 2,9 posto sa 3,6 posto.
“Ekonomski oporavak od 6,1 posto u 2021. praćen je sve sumornijim razvojem u 2022.”, rekao je glavni ekonomist Fonda Pierre-Olivier Gurincha na predstavljanju ažuriranih prognoza.
Napomenuo je da je nekoliko šokova pogodilo svjetsku ekonomiju – inflacija u cijelom svijetu viša od očekivane, posebno u SAD-u i velikim evropskim ekonomijama, što je natjeralo na pooštravanje finansijskih uvjeta, zatim jače nego što se očekivalo privredno usporavanje u Kini zbog izbijanje covida-19 i mjere lockdowna, kao i prelijevanje negativnih učinaka rata u Ukrajini.
Zbog prelijevanja negativnih učinaka rata u Ukrajini i zaoštravanja monetarne politike, rast eurozone ove će godine umjesto 2,8 posto, koliko je očekivao MMF prije tri mjeseca, dosegnuti 2,6 posto, dok će stopa rasta bloka za iduću godinu smanjen je za 1,1 postotni bod na 1,2 posto.
S druge strane, prognoza ruskog ekonomskog pada za ovu godinu smanjena je na 6,0 posto s aprilskih 8,5 posto.
MMF je u novom izvještaju povisio i procjenu očekivane inflacije za ovu godinu zbog rasta cijena hrane i energenata, kao i dugoročne neravnoteže između ponude i potražnje, prenosi SEEbiz. Sada se predviđa rast inflacije na 6,6 posto u razvijenim ekonomijama i 9,5 posto na tržištima u razvoju i tržištima u nastajanju, što je povećanje od 0,9 odnosno 0,8 postotnih bodova u odnosu na april.