WTO snizio prognozu rasta svjetske trgovine u 2022.

0
319
Svjetska trgovinska organizacija snizila procjenu globalne trgovine za 2022.

Rat u Ukrajini pogodit će globalnu trgovinsku razmjenu u ovoj godini, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), snizivši prognozu rasta i upozorivši da će posljedice osjetiti ljudi diljem svijeta kroz više cijene hrane i energije.
Svjetska ekonomija porast će ove godine 2,8 posto, procjenjuje WTO, snizivši dosadašnju prognozu za 1,3 postotna boda. U 2021. aktivnosti su porasle 5,7 posto.
Globalna trgovina trebala bi ove godine porasti oko tri posto, za 1,7 postotnih bodova slabije no što je WTO bio prognozirao u oktobru prošle godine. U 2023. rast bi trebao neznatno ubrzati.
U WTO-u upozoravaju da, zbog prirode sukoba u Ukrajini, te prognoze uključuju visok stepen neizvjesnosti, prenosi Hina.
Prema WTO-u, rat će najteže pogoditi Ukrajinu čija bi se ekonomija moglo smanjiti za četvrtinu u ovoj godini u usporedbi s predratnom prognozom. Sankcije će pak prouzročiti pad ruske ekonomije za oko pet posto, a utjecat će i na Evropu, glavno odredište i ruskog i ukrajinskog izvoza. EU bi tako mogao očekivati oko 1,5 posto manji BDP dok bi u ostalim zapadnim zemljama gubitak mogao iznositi oko jedan posto.