Na Menhetnu izgrađen najtanji neboder na svijetu, 24 puta viši nego širi

0
1257
Steinway Tower se dramatično sužava od vrha, a tripleks penthouse na vrhu nudi pogled na Central Park

Najtanji neboder na svijetu, Steinway Tower, upravo je završen i nalazi se na Menhetnu. Visok je 435 metara, a odnos između visine i širine je 24:1 (24 puta je viši nego što je širi).
Ove dimenzije čine ga najtanjim neboderom na svijetu, ali i najvišom zgradom na zapadnoj hemisferi. Nakon što je zgrada završena, planirano je da se u 60 stanova na 84 sprata usele stanari. Steinway Tower otvoren je za kupovinu stanova, a cijene se kreću od 7,75 miliona dolara za studio pa do 66 miliona dolara za penthouse.

Steinway Tower: Cijene su od 7,75 miliona USD za studio do 66 miliona USD za penthouse

Ovaj neboder je građevina koja se dramatično sužava od samog vrha, a tripleks penthouse na vrhu nudi pogled na Central Park. Toranj je dizajnirala njujorška firma SHoP Architects, a izgradile su ga kompanije JDS Development, Property Markets Group i Spruce Capital Partnerst. Izgradnja je počela 2013. godine.
Arhitektonska firma je otkrila da je inspiraciju pronašla u ‘zlatnom dobu nebodera na Menhetnu’ i njujorškoj istoriji. Fasada tornja uključuje blokove terakote, materijala koji mijenja boju i teksturu pod različitim svjetlima iz različitih uglova.