MMF: Svjetska ekonomija će u 2021. porasti za 6%, rast GDP-a BiH 3,5%

0
1930
Međunarodni monetarni fond poboljšao procjene za globalnu ekonomiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je danas procjene za svjetsku ekonomiju u 2021. godini, ukazujući na poticaje kojima vlade nastoje ublažiti posljedice pandemije Covid-19.
MMF sada očekuje da će globalna ekonomija u 2021. godini porasti šest posto, podigavši procjenu objavljenu potkraj ovogodišnjeg januara za pola postotnog boda, dok je ublažio procjenu pada u 2020. godini, s 3,5 na 3,3 posto.

Izvor: Međunarodni monetarni fond

Prema najnovijim izračunima MMF-a američka ekonomija bi ove godine trebala porasti za 6,4 posto, najsnažnije od početka 80-ih godina prošlog vijeka. Time je MMF podigao procjenu iz januara za 1,3 postotna boda.
Ekonomija eurozone trebalo bi ove godine porasti 4,4 posto, za 0,2 postotna boda više u odnosu na prethodne procjene.
Za Njemačku, najveću evropsku ekonomiju, MMF sada predviđa rast od 3,6 posto, za 0,1 postotni bod više nego što su prognozirali na početku godine.
Među najvećim ekonomija eurozone najsnažniji rast predviđaju Španiji (za 6,4%) i Francuskoj (za 5,8%).
MMF je najviše podigao procjenu ovogodišnjeg rasta italijanskoj ekonomiji, za 1,2 postotna boda u odnosu na januar, na 4,2 posto.
Među vodećim ekonomijama u nastajanju daleko najsnažniji rast očekuju u Indiji, koja bi jedina trebala ostvariti dvocifrenu stopu rasta, od čak 12,5 posto. Slijedi Kina, u kojoj MMF sada očekuje rast od 8,4 posto, čime je podigao prethodnu procjenu za 0,3 postotna boda.
Za cijelu grupu ekonomija u nastajanju MMF predviđa rast od 6,7 posto, odnosno 0,4 postotna boda snažniji nego su bili procijenili u januaru.
Hrvatska se novim MMF-ovim procjenama svrstala među evropske ekonomije u nastajanju koje bi trebala bilježiti najviše stope rasta u ovoj i idućoj godini. MMF je snizio procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini na 4,7 posto, a u 2022. godini očekuje rast ekonomske aktivnosti (za 5%) i povratak na pretpandemijski nivo, prenosi Hina. Višu stopu ekonomskog rasta trebale bi u 2021. godini bilježiti samo Turska i Rumunija (6%) i Srbija (5%).

MMF predviđa u 2021. ekonomski rast Bosne i Hercegovine od 3,5 posto

MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 posto

MMF prognozira ekonomski rast Bosni i Hercegovini u 2021. godini od 3,5 posto, i nova procjena nije promijenjena u odnosu na januarsku. Za 2022. godinu, MMF predviđa ekonomski rast Bosne i Hercegovine od 3,2 posto.