Sabina Mujanović: Unatoč pandemiji, Vienna osiguranje u 2020. vodeće u životnom osiguranju

0
3187
Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja

Vienna osiguranju VIG, kao članica najveće osiguravajuće grupacije u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa izazovima korona-krize u 2020. nosila se jako dobro, odražavajući visoku stabilnost i otpornost, čime smo proteklu godinu završili kao broj jedan životni osiguravatelj u BiH, izjavila je Sabinom Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja u intervjuu za Svijet osiguranja.
“Iako smo u 2020. godini isplatili više od 17 miliona KM po osnovu osiguranih slučajeva našim osiguranicima te zabilježili finansijski rezultat daleko niži od planiranog, sretni smo da smo velikom broju naših osiguranika bili na raspolaganju kada je bilo najpotrebnije, jer u konačnici osiguravatelji i postoje upravo zbog otežanih okolnosti života i rada u kojima smo se zatekli”, kazala je Sabina Mujanović.
Dodala je da su protekle godine kreirali jedinstven proizvod na tržištu BiH – Best Protect, koji sa gotovo 400 osiguranih slučajeva predstavlja najsveobuhvatniju zaštitu od rizika te uključuje besplatne online konsultacije sa eminentnim doktorima iz zemlje i inostranstva u bilo koje vrijeme i sa bilo koje lokacije.
“Obzirom da su nam vanredne okolnosti onemogućile realizaciju nove sezone našeg dugogodišnjeg projekta ‘U zdravoj školi zdrava djeca’, planirana sredstva smo usmjerili na zaštitu školaraca i prosvjetnih radnika te ih iskoristili za kupovinu i instalaciju beskontaktnih dezinfekcijskih dozatora u 46 osnovnih škola u BiH. Za ovaj projekat smo u 2020. godini dobili i prvo međunarodno priznanje, Zlatnu nagradu Günter Geyer koju dodjeljuje Vienna Insurance Group za društvenu osviještenost i doprinos duštveno-odgovornom poslovanju, a čime smo osigurali sredstva za još bolje sezone ovog projekta u budućnosti”, kazala je Sabina Mujanović.
Na upit o očekivanjima u 2021. godini i hoće li vakcinacije donijeti ekonomski boljitak te smanjiti zdravstvene rizike od Covid-19, predsjednica Uprave Vienna osiguranja je kazala da i pored toga što se uz vakcinaciju ove godine najavljuje svjetski ekonomski oporavak, virus je i dalje nepoznanica te se sa sigurnošću ne može tvrditi da će se željeni povratak u normalan život ili početak nekog drugog normalnog života zaista i desiti u ovoj godini.
“Ono što je izvjesno da će se desiti u kontekstu osiguravateljne branše, tj. već se dešava na zapadu, jeste činjenica da vodeći svjetski osiguravatelji i reosiguravatelji limitiraju ponudu osiguravajuće zaštite za rizike od Covid-19 i sličnih pandemija. Ovo je ozbiljan signal za sve one koji za sebe i svoju porodicu još uvijek nisu zaključili policu životnog osiguranja kao zaštitu od takvih rizika da to što prije i učine, jer vrlo vjerovatno u bliskoj budućnosti to više neće biti moguće na način kako se trenutno radi”, kazala je Sabina Mujanović.