MMF uputio pismo Tegeltiji: Kako će se servisirati vanjski dug BiH ako se RS povuče iz UIO?

0
167
MMF uputio pismo Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim vijećem BiH

Šefica Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim vijećem BiH kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja RS-a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
U pismu se navodi da je MMF veoma zabrinut zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, ali i za FBiH i Brčko distrikt BiH. “Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, navodi se u pismu.
Iancu dodaje kako bi na sastanku s Fisklanim vijećem BiH željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fisklanog vijeća o ovom pitanju.
“Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da Uprava bude lišena naplate PDV-a”, ističe Iancu u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.
Pismo je upućeno i na adresu premijera FBiH Fadila Novalića koji je potvrdio za N1 da ga je primio, te na adrese premijera RS Radovana Viškovića, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija FBiH Jelke Miličević, ministrice finansija RS Zore Vidović, guvernera Centralne banke BiH Senada Softića i gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Karića.