Zabranjen ulazak u BiH strancima iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa

0
414
Održana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH održalo je danas 4. vanrednu, telefonsku sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donesena Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.
Odlukom se propisuju dodatni uslovi za ulazak stranaca u BiH, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a radi sprječavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa (COVID-19), kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.
Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.
Stranac može ući u BiH isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove Odluke obavijesti diplomatsko konzularna predstavništva. Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u ‘Službenom glasniku BiH’, saopćeno je iz VMBiH.