Novalić: Isplata penzija, invalidnina i boračkih naknada je neupitna

0
915
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se danas građanima u vezi s pandemijom koronavirusa najavivši kakve se mjere mogu očekivati na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, u proširenom sastavu.
“Ono što u ovom momentu sa sigurnošću mogu kazati jeste da je isplata penzija neupitna, kao i boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta“, izjavio je premijer FBiH.
On je dodao da je izdao nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcionišu svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji.
“Ministar trgovine je pripremio Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe, na raspolaganje stavimo i robne rezerve Federacije. Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicama“, izjavio je Novalić.
Premijer FBiH je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu, saopćeno je iz Vlade FBiH. Mjere će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije. One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdjevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama.
“Sutra ćemo s kantonalnim premijerima i poslodavcima tražiti način kako da pomognemo i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni“, kazao je Novalić.
On je pozvao građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije BiH, u zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonočno rade za dobrobit svih građana.
Dodao je i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i Vlade RS te da zajednički djeluju u interesu građana Bosne i Hercegovine.