MMF: Više od polovine centralnih banaka u svijetu radi na digitalnim valutama

0
432
Ko sve u svijetu radi na centralnoj nacionalnoj kriptovaluti (Izvor: CBDC Tracker, cbdctracker.org)

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je kako je u bankarskom sektoru u svijetu sve češća pojava projekata koji se tiču digitalnih valuta koje bi izdavale centralne banke. One su poznate pod pojmom Central bank digital currencies (CBDC), a u praksi bi trebale biti digitalne inačice gotovine, tj. fiat valuta koje izdaju i reguliraju centralne banke.
Njihovo širenje na gotovo cijeli svijet u posljednjim je godinama potaknuto tehnološkim napretkom u području kriptovaluta, kao i sve manje korištenje gotovine u platnim transakcijama.
Centralne banke mnogih zemalja u posljednjih su pet godina počele koketirati s digitalnim valutama, pa su neke krenule u projekte istraživanja, dok druge aktivno razvijaju projekte nacionalnih službenih valuta zasnovanih na blockchainu i drugim digitalnim tehnologijama. Od 2020. godine taj trend je dodatno osnažen, a broj centralnih banaka koje su se upustile u te vode gotovo je utrostručen pa tako podaci MMF-a kažu da je u julu ove godine zabilježeno 97 takvih projekata.

Porast popularnosti CBDC-a

Od njih, 65 je u fazi istraživanja, za 15 postoji dokaz koncepta, dodatnih 15 ima i pilot verzije digitalnih CBDC valuta, a samo dva su i službeno lansirana: u Nigeriji i Bahamima.
Hrvatska narodna banka ne radi niti na jednom projektu CBDC-a, dok, primjerice, uz Sloveniju stoji da su u fazi istraživanja s projektima digitalnog eura i valute stella, također pod vodstvom Evropske centralne banke, piše Bug.hr.
Digitalne valute centralnih banaka trebale bi povećati sigurnost i učinkovitost platnih sistema, poslužiti za promociju financijske uključenosti šire populacije, ali i potaknuti konkurenciju te osnažiti financijske sisteme, ubrzati provođenje transakcija, sve uz niže troškove.
Ipak, pri njihovom uvođenju potrebno je voditi računa o stabilnost klasičnog financijskog sistema. Za lansiranje nacionalnih digitalnih valuta ključna će biti njihova prihvaćenost u javnosti, tj. potražnja za takvim financijskim instrumentima.
MMF upozorava i na rizike o kojima centralne banke moraju razmišljati – u prvom redu to je rizik od povlačenja prevelike količine gotovine iz banaka kako bi se ona pretvorila u CBDC, što bi moglo dovesti do krize u bankarskom sektoru. Ističe se i nezanemariv rizik od kibernetičkih napada na nove financijske sisteme.