Sastanak Konstituence MMF-a i SB održat će se 15. septembra u Sarajevu

0
371
Sa jednog od sastanaka Grupe konstituence u okviru SB i MMF-a; oktobar 2019. godine

Redovan godišnji sastanak Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kojoj pripada Bosna i Hercegovina na čelu sa Holandijom i Belgijom, održaće se 15. septembra u Sarajevu, a domaćin ovog značajnog međunarodnog skupa je Bosna i Hercegovina.
Sastanak Konstituence u BiH trebao je biti održan u junu 2020. godine, ali je odgođen zbog pandemije Covid-19.
Pored visokih predstavnika MMF-a i Svjetske banke, potvrđeno je učešće više od deset guvernera centralnih banaka i devet ministara i zamjenika ministara finansija zemalja članica.
Ovo će biti prilika da učesnici razmijene mišljenja i razgovaraju o politikama i programima MMF-a i Svjetske banke, kao i o drugim ključnim pitanjima za evropsku i svjetsku ekonomiju, poput trenutno aktuelnih pitanja inflacije i energetske bezbjednosti, tranzicije i saradnje. Osim toga, govoriće se o dostignućima 30 godina partnerstva Bosne i Hercegovine, MMF-a i Svjetske banke. Planirani su i brojni bilateralni susreti zvaničnika.
Holandsko-belgijska konstituenca, pored Holandije, Belgije i naše zemlje, uključuje još i Armeniju, Belgiju, Bugarsku, Crnu Goru, Gruziju, Hrvatsku, Izrael, Kipar, Luksemburg, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju i Ukrajinu. Sastanci Konstituence održavaju se svake godine u nekoj od zemalja članica.