Stigli na tržište BiH: Citroën predstavio novi C5 X i C5 Aircross

0
490
Novi Citroën C5 X, s petoro vrata, zasigurno će impresionirati u segmentu velikih limuzina

Citroën je na današnjoj prezentaciji u Sarajevu predstavio novi C5 X i C5 Aircross, čime su ova dva modela stigla na tržište Bosne i Hercegovine.
Nove Citroënove modele, sa dinamičnom i inovativnom tehnologijom i njihove karakteristike predstavili su Filip Koren, direktor kompanije C Automobil Import, Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila, i Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja.
Novi Citroën C5 X, s petoro vrata i karavan, zasigurno će impresionirati u segmentu velikih limuzina. U cilju osiguranja moderne električne mobilnosti, C5 X osim benzinskog motora nudi i priključni hibridni motor koji razvija čak 225 konjskih snaga. Električni pogon omogućuje brzinu do 135 km/h, što znači da se mogu s njim obaviti svakodnevna uobičajena putovanja.
U ponudi su dva benzinska motora: sa 1,2-litarskom zapreminom sa 96 kilovata (129 KS) i 1,6-litarski sa 132 kilovata (178 KS) snage.

Filip Koren: Model C5X je odgovor kupcima automobilskog segmenta M2

“Model C5X je odgovor kupcima automobilskog segmenta M2 i odražava modernost, profinjenost i inovacije, dok i dalje u centar pažnje postavlja udobnost koja se smatra najdubljom tradicijom marke Citroën“, rekao je Filip Koren.

C5 X ima dužinu 4805 mm, širinu 1865 mm i visinu od 1485 mm

Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila Citroën, dodao je da udobnost u vožnji osigurava program Citroën Advanced Comfort®, dok aktivni ovjes programa dodatno ublažava sve faze u vožnji. Nova sjedala, koja su dio programa Citroën Advanced Comfort®, pružaju izuzetnu raskošnost i ogromno prostora kako u prednjem tako i u zadnjem dijelu automobila.
C5 X vjerno prati filozofiju marke Citroën u pogledu individualizacije izgleda, zato su za njega u ponudi izvorne kombinacije unutrašnjosti s kojima se putnički prostor može urediti prema vlastitom ukusu.

Međuosovinski razmak od 2785 mm jamči prostranost u stražnjem dijelu vozila

C5 X se također može pohvaliti vrhunskom tehnologijom koja vožnju čini još sigurnijom i zabavnijom. Naime, prošireni Head Up Display nudi vozaču sve bitne informacije u njegovom vidnom polju, što pruža dodatnu sigurnost. Novo komunikacijsko sučelje My Citroën Drive Plus povezano je sa 30,5 cm (12-inčnim) ekranom na dodir visoke rezolucije i između ostalog ima i sistem za prepoznavanje glasa.
Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja, istakao je da C5 X nudi najnaprednije sisteme koji su dostupni na području poluautomatske vožnje drugog stepena, dok cjelovit izbor sistema za pomoć u vožnji u isto vrijeme pruža svestranu korisnost.
Vozač u C5 X, s točkovima velikog promjera od 720 mm na kojima su postavljene 19-inčne gume, ima povišen položaj u vožnji radi boljeg nadzora stanja na cesti, a to je obilježje koje kupci SUV-ova iznimno cijene.
Međuosovinski razmak od 2785 mm jamči izvrsnu prostranost u stražnjem dijelu vozila, a osim toga tu su velike vanjske dimenzije: duljina od 4805 mm, širina od 1865 mm i visina od 1485 mm, što ga čini istinskim predstavnikom segmenta M2.
C5 X ima novi svjetlosni potpis u obliku slova V sprijeda i straga koji je predstavljen na novom modelu C4. Svjetloisni sklop sastoji se od LED prednjih svjetala u cijeloj gami. Budući da je potpis vidljiv i danju i noću, njime se dodatno naglašava neobična silueta
modela C5 X.
Novi Citroën C5 X od sada je u BiH dostupan počev od 59.100 KM koliko košta model sa 1.2 PureTech motorom od 130 KS i sa Feel Pack paketom opreme, dok je cijena hibridnog modela sa 225 KS i paketom opreme Shine Pack oko 88 hiljada KM.
Citroën planira na tržištu BiH do kraja ove godine prodati šest vozila C5 X, što je skromba brojka a posljedica je nedostatka mikročipova i poteškoća u isporukama vozila. Pomenimo da se ovaj model proizvodi u pogonima u Kini, te da su rokovi isporuke oko pola godine.

Citroën C5 Aircross

Citroën je danas u Sarajevu predstavio i osvježeni C5 Aircross, SUV koji krasi novi izgled, prostranost i modularnost. Sa velikim točkovima te uzdignutim podvozjem
zadovoljit će potrebe svakoga ko traži sportsko terensko vozilo.

Citroën C5 Aircross dug je 4,50 metara i ističe se svojim dinamičkim stavom

Dugačak je 4,50 metara i ističe se svojim dinamičkim stavom. Sa širokim i impresivnim prednjim dijelom, visokim poklopcem motornog prostora i linijama koje krase prepoznatljivi grafički elementi, kao što su zaštite Airbump®, bit će svakako uočljiv na cesti.
Unutrašnjost novog SUV-a C5 Aircross je izuzetno prostrana. C5 Aircross je opremljen novim 10-inčnim ekranom na dodir, a vozilo je opremljeno i 12,3-inčnom instrument tablom koja je u potpunosti podesiva po mjeri i vozaču pred očima prikazuje sve bitne informacije o vožnji.

Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila, istaknuo je da je C5 Aircross opremljen novom generacijom sjedala Citroën Advanced Comfort®, koji vozaču i saputnicima pružaju najviši nivo udobnosti. Opremljen je (opcijski) panoramskim staklenim krovom s mogućnošću otvaranja koji putnicima daje još dodatan osjećaj prostranosti i omogućuje izuzetan pogled.
Kupcima je na raspolaganju i priključni hibridni motor koji omogućuje nezaboravan doživljaj udobnosti na svakodnevnim putovanjima u gradu, a u slučaju dužih putovanja nudi neograničen domet sa benzinskim motorom.
Citroën planira u BiH do kraja ove godine prodati oko 20 primjeraka modela C5 Aircross, koji je na tržištu BiH sada dostupan počev od 55.480 KM, koliko npr. košta model sa 1,2 PureTech motorom snage 130 KS, uz 6-stepeni ručni mjenjač i sa Feel Pack paketom opreme.