Mobile World Congress 2020 otkazan zbog straha od koronavirusa

0
708
Odustajanje brojnih izlagača od dolaska na MWC zbog koronavirusa doveo je do otkazivanja ovog sajma

Najveći svjetski sajam industrije mobilnih tehnologija, Mobile World Congress (MWC), koji se trebao održati od 24. do 27. februara u Barceloni, danas je i zvanično otkazan.
GSMA asocijacija 180 mobilnih operatera iz cijelog svijeta i velikih telekomunikacijskih kompanija, koja stoji iza orgnizacije ovog sajma, donijela je ovu odluku nakon što je više od 30 velikih izlagača odustalo od nastupa na ovogodišnjoj manifestaciji.
Kao razlog odustajanja od dolaska na MWC 2020 sve su kompanije navele ‘strah od moguće zaraze koronavirusom’, navevši kako im je zdravlje njihovih zaposlenika na prvom mjestu. Domino efekt je pokrenuo LG, uslijedili su Ericsson, zatim Sony, a sve je kulminiralo otkazivanjem nastupa Nokije, Intela, Verizona, Deutsche Telekoma, Facebooka, Amazona…
I sam organiztor MWC-a, GSMA, koji će pretrpiti enormnu finansijsku štetu zbog otkazivanja događaja, naveo je situaciju s koronavirusom kao uzrok cijelom fijasku, iako su iz dana u dan uporno izvještavali o doista superiornim mjerama koje su poduzeli vezano uz zdravstvenu sigurnost svih koji će doputovati na kongres, što su učinile i gradske vlasti Barcelone, kao i vlasti Katalonije, pa i cijele Španije.