Ukupni prihod brzorastućih kompanija u BiH porastao 27,2%, na 13 milijardi KM

NLB Banka Sarajevo i ove godine je generalni pokrovitelj projekta Brzorastuće kompanije u BiH i regionu

0
877
Projekt Brzorastuće kompanije 2020. zvanično predstavljen u Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Nadležnim entitetskim agencijama u Bosni i Hercegovini prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije.
Riječ je o kompanijama koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih pokazatelja i imaju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) veću od 10 posto.
Predstavljajući projekt Alena Ahmetspahić-Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, najavila je i drugu poslovnu konferenciju koja će biti održana u aprilu u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa MGallery.
“Prema posljednjim izvještajima na rang listama imamo 768 novih brzorastućih kompanija u odnosu na godinu ranije ili 58% od ukupnog broja. Želimo im biti motivacija za nove uspjehe, a kroz ovaj projekt nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu, jer su to svojim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile“’, kazala je Ahmetspahić-Fočo.
Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, naglasio je kako brzorastuće kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji ima utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.
“Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta. Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Ove firme realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto. Brzorastuće kompanije zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto“, kazao je Egrlić i dodao kako su rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja.
Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a, naglasio je da je projekt u protekle tri godine pokazao kako kompanije koje nose titulu brzorastuće imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, a na listi se većinom nalaze mala i srednja preduzeća.
“U metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni, a raduje nas trend rasta svih ključnih parametara kao i broja rangiranih firmi. Sretni smo što je projekt prepoznat na tržištu i što smo produžili saradnju sa bankom partnerom i logističkim partnerom koji već godinama nastoje podržati razvoj i rast domaćih kompanija“, kazao je Kučković.

Potpisan ugovor o saradnji između NLB Banke Sarajevo i Poslovnih novina

NLB Banka, naime, već treću godinu zaredom daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH, čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede naše zemlje, a na današnjoj konferenciji za medije potpisan je ugovor o saradnji između NLB Banke i Poslovnih novina.
“Prema posljednjem izvještaju trećina brzorastućih kompanija klijenti su NLB Banke. To pokazuje naše opredjeljenje da i u budućnosti nastavimo nuditi usluge i proizvode koji su prilagođeni upravo potrebama ovih kompanija, a kako bismo efikasno podržali njihov brzi rast i razvoj, te kako bi ove kompanije ostvarivale još bolje rezultate“, naglasila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo.
I City šped d.o.o. treću godinu zaredom ponosni je logistički partner Projekta i dobitnik prestižnog priznanja koje se dodjeljuje kompanijama koje bilježe brz i kontinuiran rast. Pokazale su to stručne analize zasnovane na isključivo konkretnim rezultatima poslovanja i uokvirene u međunarodno priznate standarde i kriterije.
“Veoma je bitno za nas da slovimo kao partner koji bilježi brzi rast i da nas kao takvog prepoznaju na tržištu, a zahvaljujući predanom radu proteklih godina, uspjeli smo prevazići početne probleme, zaposliti nove ljude, proširiti mrežu klijenata i partnera, pružiti kvalitet i odgovornost u poslovanju“, istaknuo je Mirza Klico, jedan od osnivača sarajevske kompanije.