VTK: Ukidanje kosovskih taksi šansa za bh. izvoznike

0
765
Vlada Kosova ukinula je carinske takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) smatraju da je ukidanje kosovskih taksi na robu iz BiH prilika za ponovno obnavljanje ugovora koji su naši izvoznici imali u periodu prije uvođenja taksi, te da otvara mogućnost i drugim kompanijama za ulazak na tržište Kosova.
“S obzirom na to da su u prethodnom periodu proizvodi naših kompanija izgubili mjesto na kosovskim policama koje su zauzele zemlje Evropske unije i drugih tržišta, trenutne okolnosti u poslovanju kompanija izazvane pandemijom Covid-19, mogle bi stvoriti priliku za brži povratak i ponovno pozicioniranje naših kompanija na tržištu Kosova”, kazali su za Fenu iz VTKBiH.
Međutim, pri tome, kako su naglasili, jednako treba voditi računa o zadovoljavanju potreba na domaćem, bh. tržištu, ali i raspoloživim proizvodnim kapacitetima domaćih kompanija u ovim momentima.
“Svakako, pozdravljamo odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi, budući da će se stvoriti prilike za saradnju i za nove kompanije, imajući u vidu komparativne prednosti poput blizine naših tržišta i nižih transportnih troškova”, ističu iz VTKBiH.
U periodu prije uvođenja taksi agroindustrijski sektor, prvenstveno industrija mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesna industrija, imale su partnere na tržištu Kosova na koje su plasirali svoje proizvode. Nakon uvođenja taksi, u 2019. godini izvoz na Kosovo iznosio je 13,5 miliona KM (90% manje nego u 2018. godini), a u izvozu je dominirala obuća i odjeća.
Uvoz sa Kosova iznosio je 12,83 miliona KM (22% manje nego u 2018). Proizvodi sa najvećom vrijednošću u uvozu su koža, proizvodi od željeza i čelika, alkoholna pića.
Vlada Kosova je, kako su prenijeli mediji, donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije uz obrazloženje da će odluka važiti do 15. juna ove godine kada će biti sagledani rezultati njene primjene.