MOL Grupa: EBITDA u prvom polugodištu 957 miliona dolara

Doneseno je novo predviđanje EBITDA za 2020. u iznosu od 1,7 do 1,9 milijarde USD

0
643
MOL je došao do prvog gasa iz bušotine U-21 u polju Rozhkovskoye u Kazahstanu

MOL Grupa danas je objavila svoje finansijske rezultate za prvo polugodište i za drugo tromjesečje 2020. MOL Grupa ostvarila je u prvih šest mjeseci EBITDA u iznosu od 957 miliona američkih dolara. EBITDA za drugo tromjesečje znatno je smanjen u usporedbi s prošlom godinom usljed pandemije i ekonomske krize.
Potvrđeno je predviđanje kapitalnih izdataka za 2020. u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, što ukazuje na ostvarenje održivog pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u 2020. Pojednostavljeni slobodni novčani tok ostao je pozitivan u drugom tromjesečju unatoč izazovima, a u prvih šest mjeseci ostao je gotovo nepromijenjen u usporedbi s prošlom godinom i iznosio je 356 miliona dolara, budući da su održivi kapitalni izdaci smanjeni kao odgovor na pandemiju i posljedičnu ekonomsku krizu.
Donijeto je novo predviđanje EBITDA za 2020. u iznosu od 1,7 do 1,9 milijarde američkih dolara, što odražava izazovne trgovinske uvjete koji će vjerojatno prevladavati u drugoj polovini godine.
EBITDA istraživanja i proizvodnje smanjen je u drugom tromjesečju na 112 miliona dolara, a u prvom polugodištu na 297 miliona dolara pod utjecajem pada cijena nafte i plina. Proizvodnja je u usporedbi s prošlim tromjesečjem povećana za 6%, na 117.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, zahvaljujući doprinosu naftnog polja ACG kojim je više nego kompenzirana niža proizvodnja u UK-u i Pakistanu.
Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika u julu je dosegnula 130.000 barela ekvivalenta nafte dnevno.
Čisti CCS EBITDA Rafinerija i marketinga znatno je smanjen u drugom tromjesečju, na 110 miliona dolara, pod utjecajem negativnih rafinerijskih marži od sredine maja. Nakon vrlo snažnog prvog tromjesečja uslijedili su veliki operativni izazovi u drugom tromjesečju, uz nezapamćena kretanja cijena i marži. Rezultati za prvo polugodište su bolji: čisti CCS EBITDA iznosio je 405 miliona dolara, što je povećanje od 0,5% u odnosu na prošlu godinu.
Usluge kupcima pokazale su se otpornom na krizu. EBITDA se zadržao na približno jednakom nivou u domaćoj valuti (u američkim dolarima smanjen je za 6% u drugom tromjesečju, na 111 miliona USD), iako je ukupna prodaja u drugom tromjesečju smanjena za gotovo 22% u odnosu na prošlu godinu uslijed ograničenja kretanja koja su zbog pandemije Covid-19 uvedena u cijeloj regiji. Uštedama na troškovima gotovo je u potpunosti kompenziran negativni utjecaj pandemije na marže goriva i marže koje se ne odnose na gorivo.
Nakon što je u aprilu dosegnula dno, potrošnja goriva postupno se oporavila u toku tromjesečja, a prodaja namirnica je čak i porasla u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. EBITDA za prvih šest mjeseci iznosila je 199 miliona USD, što je tek nekoliko postotaka manje nego prošle godine.
EBITDA plinskog poslovanja u drugom se tromjesečju gotovo udvostručila u odnosu na prošlu godinu i dosegnula je 45 miliona dolara, dok je u prvoj polovini godine dosegnuo 116 miliona dolara, što je posljedica viših rezervacija kapaciteta i nižih operativnih troškova.