FIPA: Uručene plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2018.

0
1190
FIPA dodijelila nagrade najznačajnijim investitorima u BiH u 2018. godini

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je danas u Sarajevu ‘Izbor najznačajnijeg investitora u BiH’, manifestaciju koju tradicionalno organizira više od deset godina.
Ove godine, kao i prošle, koncept manifestacije je djelimično izmijenjen na način da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 12 privrednih društava, za razliku od prethodnih godina kada se biralo po četiri najznačajnija strana investitora. FIPA na ovaj način želi odati priznanje stranim preduzećima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.
U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017. registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016. godinu.
Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018. godini pa je za prvih šest mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore.
Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu.
S obzirom na pozitivne učinke po domaću privredu i sliku o zemlji koju kreira svaki novi strani investitor, Agencija FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH nastaviti raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i na taj način doprinijeti poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH.

Nagrađene kompanije, koje dolaze iz različitih privrednih grana, su:

Carpet Centar d.o.o. Čapljina
Ferretto Group Central Europe
Nsoft d.o.o. Mostar
Swisslion d.o.o. Trebinje
Zeochem d.o.o. Zvornik
Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka
Kolektor CCL d.o.o. Laktaši
Messer BH Gas
Geomet d.o.o. Olovo
Grand hotel Neum
Pirnar d.o.o. Bosanski Petrovac
Al-Shiddi International d.o.o. Swissôtel Sarajevo