Telekom operaterima u BiH uručene dozvole za 4G mrežu

0
787
Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić uručio mobilnim operatorima u BiH dozvole za 4G mrežu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručio je danas telekom operatorima u Bosni i Hercegovini dozvole za četvrtu generaciju mreža mobilne telefonije (4G).
Dozvole za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih sistema dodijeljene su predstavnicima BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, dok će Telekomu Srpske a.d. Banja Luka dozvola biti dostavljena naknadno jer na današnjem skupu nije prisustvovao predstavnik ovog operatera.
Zvizdić je istaknuo da će u narednih godinu dana 60 posto naseljene teritorije Bosne i Hercegovine biti pokriveno 4G mrežom, te da će u narednih pet godina telekom operatori osigurati pokrivenost 90 posto teritorije. Istaknuo je da će već sredinom ove godine građani BiH uživati u prednostima 4. generacije mobilne telefonije.
Na svečanoj ceremoniji dodjele dozvola u Sarajevu o prednostima uvođenja 4. generacije mobilne telefonije govorio je direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač. Ceremoniji je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.
Sedin Kahriman v.d. generalnog direktora BH Telecoma je kazao da je ovo važan datum za sve korisnike BH Telecoma i građane BiH. On je dodao da su za njihove korisnike pripremili posebne pakete, te da će sutra na Mostarskom sajmu eksperimentalno probati 4G mrežu.
Goran Kraljević, član uprave HT Mostar istakao je da će i Eronet na sajmu u Mostaru pustiti eksperimentalno 4G. Obećao je i da će mreže koje budu gradili biti spremne i za 5G.