Mogućnost uspostave avionske linije Sarajevo – Peking

0
957
Do 1. juna privremeno zatvoreni granični prelazi u vazdušnom saobraćaju za promet putnika

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Sarajevu Chen Bo razgovarao o unapređenju zračnog prometa između dvije države sa mogućnošću uspostave avionske linije Sarajevo – Beograd – Peking, te nominacija Bosne i Hercegovine za domaćina ministarske konferencije 16+1, što je ministar Jusko inicirao na posljednjem sastanku ove konferencije.
Ministar Jusko sa ambasadoricom Bo je usaglasio da će u narednom periodu zajednički raditi na svim onim procedurama koje su neophodne za potpisivanje Sporazuma o unapređenju zračnog prometa između BiH i Kine. Saglasni su da se sve aktivnosti koje su vezane za ovaj sporazum ne trebaju odugovlačiti, već ih što prije treba završiti i sporazum potpisati.
Kako je istakla ambasadorica Bo, Kina i dalje daje svoju podršku našoj zemlji da 2019. godine bude domaćin jednom od formata ministarskog sastanka 16+1.
Ambasadorica Bo je naglasila turistički potencijal BiH i istakla da je broj turista koji dolaze iz Kine kako bi posjetili našu zemlju porastao za 130 do 140 posto. Ovaj broj će sigurno znatno porasti nakon stupanja na snagu Sporazuma o bezviznom režimu za kineske državljane.