MOL: Državni nameti smanjili dobit za 33%, na 976 miliona USD

MOL je povećao svoje smjernice za EBITDA-u za cijelu 2023. godinu na približno 2,8 milijardi USD u odnosu na ranijih 2,5 milijardi USD

0
221
Rezultati MOL Grupe u trećem kvartalu pokazuju otpornost unatoč velikim državnim nametima

MOL Grupa danas je objavila finansijske rezultate za treće tromjesečje 2023., koji su manji za 33% u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 976 miliona USD.
Državni nameti i dalje imaju značajan utjecaj na rezultate, s učinkom jednakim polovini čiste CCS EBITDA-e tokom prva tri kvartala 2023. godine, što uključuje i novi porez na CO2 uveden u Mađarskoj retroaktivno od 1. januara 2023. Djelatnosti Rafinerija i marketinga te Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje su poslovale pod pritiskom tržišnih uvjeta, što je ublaženo snažnim rezultatom djelatnosti Usluga kupcima. Uslijed toga, čista CCS EBITDA je u prvih devet mjeseci 2023. godine dosegnula 2,1 milijardu USD, što je MOL-u omogućilo da podigne svoje smjernice za čistu CCS EBITDA-u za cijelu 2023. godinu na otprilike 2,8 milijardi USD, u odnosu na ranijih 2,5 milijardi USD.
“U ovom smo tromjesečju uspjeli ublažiti učinke nepovoljnih vanjskih uvjeta uz poboljšanje rafinerijskih marži i snažnu potražnju kupaca za našim gorivima. U mogućnosti smo podići smjernice za EBITDA-u jer smo i dalje optimistični da će naš integrirani poslovni model otporan na krize i naše učinkovito poslovanje dodatno uravnotežiti učinke nestabilnih tržišnih i regulatornih uvjeta”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.
EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u trećem tromjesečju 2023. veća je za 97% u usporedbi s prethodnim tromjesečjem te je dosegnula 195 miliona USD zahvaljujući nižoj obavezi poreza na ekstradobit s obzirom na to da je u drugom tromjesečju priznat porezni doprinos u iznosu od 122 miliona USD.
Nadalje, stope koncesijskih naknada u Mađarskoj trebale bi se smanjiti od 1. septembra 2023., što bi trebalo imati pozitivan učinak na rezultate u četvrtom tromjesečju 2023. i nadalje.
Proizvodnja ugljikovodika u trećem tromjesečju 2023. neznatno je smanjena zbog privremenih događaja te je tokom prva tri tromjesečja prosječno iznosila 90,1 mboepd, dok su smjernice za proizvodnju iz 2023. ostale na približno 90 mboepd.
Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga oporavila se u odnosu na prethodno tromjesečje zahvaljujući rafinerijskim maržama i utjecaju niže obaveze poreza na ekstradobit te je u trećem tromjesečju 2023. iznosila 469 miliona USD. Ipak, taj rezultat predstavlja smanjenje od 37% u odnosu na isto razdoblje lani kao rezultat rafinerijskih marži, smanjivanja raspona cijene između nafte tipa Brent i Ural i negativnog doprinosa petrokemijskog segmenta.
Porez na ekstradobit u zemljama srednje i istočne Evrope nastavio je pogađati profitabilnost djelatnosti tokom trećeg tromjesečja 2023., uz novouvedeni porez na CO2 u Mađarskoj, dok je petrokemijsko tržišno okruženje ostalo nepovoljno i negativno je pridonijelo iznosu CCS EBITDA-e.
Djelatnost Usluga kupcima u trećem je tromjesečju 2023. ostvarila ohrabrujuće rezultate, uz EBITDA-u od 250 miliona USD, što predstavlja rast od 107% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Osim ublažavanja uredbi o ograničenju maksimalnih cijena i pratećih marži na gorivo, rezultat je uglavnom bio posljedica anorganskih učinaka potaknutih širenjem MOL-ove mreže u Poljskoj i Sloveniji, čime su prodajne količine goriva tokom trećeg tromjesečja 2023. povećane za gotovo 400 miliona litara. Rezultatu je također pridonijela snažna potražnja kupaca, daljnje širenje segmenta negoriva, kao i uspjeh našeg programa lojalnosti MOL Move, uz više od milion registriranih korisnika u Mađarskoj i njih više od 700 hiljada u Poljskoj.