MOL Group: EBITDA za 2019. ostvarila rast, kapitalni izdatak nepromijenjen

0
696
MOL Group povećala ciljeve za 2019. godinu nakon stabilnog trećeg kvartala

MOL Grupa objavila je finansijske rezultate za treći kvartal (Q3) 2019. godine. Uprkos slabijim makro pokazateljima i nižoj cijeni goriva i gasa, odlični rezultati EBITDA za Q3 su omogućili MOL Group da unaprijedi svoje planirane godišnje rezultate na 2,4 milijarde dolara sa projektovanih 2,3 milijarde dolara.
Upstream EBITDA opala je na 235 miliona dolara u Q3, reflektujući niže cijene nafte i znatno niže cijene gasa. Nivo proizvodnje ugljovodonika smanjen je za jedan procenat u odnosu na treći kvartal prošle godine, i ostao je na 107.000 barela ekvivalenta nafte po danu (boepd). Proizvodnja od 112.000 boepd je, od početka godine do danas, ostala iznad planiranih godišnjih rezultata.
Čista CCS EBITDA Downstream segmenta povećana je 4% na 272 miliona dolara u Q3, jer se rafinerijska marža oporavila od pada u prvom polugodištu (H1). Potražnja za gorivom je podržana od strane downstream rezultata i porasla je za 3% u SEE regionu. Radovi na Polyol fabrici, najvećoj organskoj investiciji MOL Group, tokom trećeg kvartala odvijaju se bržim tempom i napreduju prema planiranom rasporedu.
Segment Consumer Services dostigao je novi i najveći kvartalni rezultat od 161 milion dolara, što je porast za 10% u odnosu na isti period prošle godine, jer su sektori za negoriva i marže goriva doživjele rast, a segment je ujedno iskoristio veliki trend i potražnju za gorivom. Fresh Corner koncept nastavio je sa ekspanzijom, a njegov broj porastao je na 795 u odnosu na 615 prošle godine.
EBITDA Gas Midstream segmenta dostigla je 27 miliona dolara u Q3, što je 8% više nego prošle godine.
“Finansijski rezultati su odraz našeg integrisanog poslovnog modela, koji nam je omogućio da u prvih devet mjeseci poslovanja podignemo godišnji cilj za čisti CCS EBITDA 2019 na 2,4 milijarde dolara (u odnosu na 2,3 milijarde dolara). Takođe, nastavljamo sa strateškim transformacionim projektima. Izgradnja Polyol kompleksa se nastavlja po planu, a veći građevinski radovi su sprovedeni tokom Q3, tako da su trenutno radovi na kompleksu oko 35%”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a.