MOL Grupa: EBITDA u prvom polugodištu 1,15 milijardi dolara

0
584
MOL Group povećala ciljeve za 2019. godinu nakon stabilnog trećeg kvartala

U prvih šest mjeseci 2019. godine, MOL Grupa ostvarila je EBITDA u iznosu od 1,15 mlrd. dolara, što predstavlja tačno polovicu očekivanog rezultata za cijelu 2019. godinu.
Upstream je ostvario 10 posto nižu EBITDA u prvoj polovici 2019., u iznosu od 553 miliona dolara, pri čemu je veća proizvodnja bila više nego neutralizirana nižim cijenama nafte i plina. Ova djelatnost i dalje je najveći generator slobodnog novčanog priliva Grupe. Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika iznosila je 111,8 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), što predstavlja povećanje od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Iz MOL-a je navedeno da je čista CCS EBITDA segmenta Downstream iznosila 403 miliona dolara u prvoj polovici 2019., što predstavlja pad od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je bila pod pritiskom znatno slabijeg rafinerijskog makro okruženja.
Djelatnost Usluge kupcima nastavila je bilježiti dvocifreni rast EBITDA u mađarskim forintama, potaknut nastavkom dinamičnog povećanja marži na gorivo i robu široke potrošnje, ali izražen u američkim dolarima taj je rast usporio na 6 posto, dosegnuvši 207 miliona dolara u prvih šest mjeseci. Djelatnost i dalje ima podršku snažnog ekonomskog rasta regije srednje i istočne Evrope, što uključuje i nastavak rasta tržišta goriva od oko 3 posto.
U gasnom poslovanju ostvarena je EBITDA u iznosu od 89 miliona dolara u prvoj polovici godine, što predstavlja smanjenje od 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijedom nedavne akvizicije slovačko-mađarskog gasnog interkonektora, FGSZ (plinski segment MOL-a) postao je jedini operator gasnog distribucijskog sistema u Mađarskoj.