MOL Grupa kupuje udio u polju ACG u Azerbejdžanu i udio u naftovodu prema Turskoj BTC

Polje ACG najveće je naftno polje Azerbejdžana, dok je naftovod BTC ključni izvozni pravac za azerbejdžansku sirovu naftu. Nakon dovršetka transakcije, MOL će biti treći najveći partner na polju ACG

0
1264
Naftovod BTC ključni je izvozni pravac za azerbejdžansku sirovu naftu

MOL Grupa je s kompanijama Chevron Global Ventures Ltd i Chevron BTC Pipeline Ltd potpisala ugovor o akviziciji njihovih vlasničkih udjela u istraživanju i proizvodnji te transportu i skladištenju u Azerbejdžanu, uključujući neoperativni udio od 9,57% u naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) i efektivni udio od 8,9% u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC)* kojim se sirova nafta prevozi do sredozemne luke Ceyhan.
Ukupna cijena ovog ugovora je 1,57 milijardi američkih dolara (koja podliježe korekcijama pri zaključenju). Kad se transakcija dovrši, MOL će postati treći najveći partner na polju ACG.
Polje ACG glavna je proizvodno naftno polje u Azerbejdžanu. Proteže se na preko 400 kvadratnih kilometara i obuhvata šest odobalnih proizvodnih platformi. Proizvodi naftu od 1997. godine i ima izvrsne dvadesetogodišnje operativne rezultate. Najvećim naftnim poljem u toj zemlji upravlja naftni gigant BP, a njegova prosječna dnevna proizvodnja u 2018. godini iznosila je 584.000 barela.
MOL Grupa će se na ovoj ključnoj strateškoj koncesiji udružiti s renomiranim svjetskim partnerima kao što su BP, Exxon, Equinor i SOCAR. MOL je također stekao udjel u naftovodu BTC kojim se sirova nafta iz Azerbejdžana transportira u tursku luku Ceyhan na Sredozemnom moru.
Udjelom u ovom velikom polju MOL-ova proizvodnja u nadolazećim godinama povećat će se za oko 20.000 barela dnevno, a također će se značajno povećati MOL-ove dokazane i vjerojatne rezerve.
Kako se navodi, nova će imovina nakon dovršetka transakcije odmah početi pridonositi EBITDA i slobodnom novčanom toku Grupe. Polje ACG proizvodi uz niske troškove i ima izvrsne rezultate proizvodnje u protekle dvije decenije, a ostvarivalo bi dobit i u okruženju znatno nižih cijena nafte.
Ova transakcija odlično se uklapa u MOL-ov trenutni portfelj i pridonosi daljnjoj transformaciji MOL-ove djelatnosti Istraživanja i proizvodnje u međunarodno poslovanje, šireći prisutnost kompanije u Zajednici nezavisnih država kao ključnoj regiji. Transakcija je usklađena s ciljevima transformacije postavljenima strategijom do 2030. te dodatno jača integrirani i otporni poslovni model Istraživanja i proizvodnje te rafinerijskog poslovanja MOL Grupe.
Ukupna cijena koju će MOL Grupa platiti za ovu transakciju iznosi 1,57 milijardi američkih dolara (podliježe korekcijama pri zaključenju transakcije), a finansirat će se iz raspoložive likvidnosti kompanije.
“Nakon zaključenja ove transakcije, oko pola naše proizvodnje dolazit će s lokacija izvan srednje i istočne Evrope, što će nam pružiti zdravu ravnotežu. Ovim novim barelima također jačamo svoj otporni, integrirani poslovni model, koji će nastaviti generirati snažni novčani tok za finansiranje MOL-ovih transformacijskih projekata u razdoblju do 2030., a ujedno će i povećati dividende naših dioničara”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL Grupe.
“Preuzimanje udjela u polju ACG označava početak novog poglavlja MOL-ove priče u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje te snažan iskorak prema ostvarenju našeg obećanja o anorganskom obnavljanju rezervi. MOL-ovo Istraživanje i proizvodnja bilježi izvrsne rezultate i ostvaruje iznimnu profitabilnost u protekle tri godine, a ovom transakcijom nastavljamo transformaciju djelatnosti u međunarodno poslovanje, kao što smo obećali svojom strategijom do 2030.”, rekao je Berislav Gašo, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju.
Transakcija podliježe odobrenjima vlada i regulatornih tijela, a očekuje se da će se zaključiti do drugog tromjesečja 2020. godine.
__________
*Naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), dug 1.768 km, služi kao glavni transportni pravac za naftu proizvedenu na polju ACG iz Bakua u Azerbejdžanu preko Gruzije do lučkih objekata u turskom Ceyhanu na Sredozemnom moru.