MOL Grupa predstavila novu strategiju fokusiranu na smanjenje CO2

Do 2030. godine, svaki drugi dolar bit će potrošen na održive projekte, dok će do 2050. 100 posto potrošnje biti zeleno

0
212
Ažurirana strategija MOL Group 2030+ fokusira se na smanjenje emisija CO2, učinkovitost i kružnu ekonomiju

Upravni odbor kompanije je razmotrio i odobrio ažuriranu, dugoročnu strategiju MOL Group 2030+ (prvobitno predstavljena u oktobru 2016) s dugoročnom vizijom i ambicijama nakon 2030. godine.
“Cilj naše ažurirane strategije je ubrzati proces tranzicije kako bi se poboljšala MOL-ova otpornost i sposobnost oblikovanja održive budućnosti”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a.
Uz nepromijenjenu viziju strukturalnog, dugoročnog pada potražnje za fosilnim motornim gorivima u Evropi te Srednjoj i istočnoj Evropi, MOL će nastaviti i ubrzati svoju transformaciju goriva u hemikalije u Downstreamu kako bi postao vodeća kompanija za održivu hemijsku industriju u Srednjoj i istočnoj Evropi.
MOL Downstream zadržat će svoju poziciju generatora novca u evropskoj preradi s ciljanom EBITDA od preko 1,2 milijarde dolara do 2025. godine, podržanih s dodatnih 150 miliona dolara za poboljšanje učinkovitosti. Transformacija iz goriva u hemikalije nastavit će se punom brzinom kako bi se smanjio udio motornih goriva u preradi i pretvorilo 1,8 miliona tona u petrohemijsku sirovinu do 2030. godine.
Ukupna transformacijska kapitalna ulaganja u Downstreamu mogla bi doseći 4,5 milijardi dolara u sljedećih deset godina.
U sljedećih pet godina MOL će potrošiti milijardu američkih dolara na nove nisko-ugljične i održive projekte kako bismo postali ključni igrač u Srednjoj i istočnoj Evropi u kružnoj ekonomiji.
Značajno smanjenje emisije ugljika do 2030. godine, u potpunosti usklađeno s ambicijama 2050 u skladu sa Evropskim zelenim planom.
Finansijski okvir od 2021. do 2025: Čak i uz konzervativne srednjoročne bazne makro pretpostavke, MOL će generirati dovoljne novčane tokove iz poslovanja u periodu od 2021. do 2025. – s EBITDA-om koja će porasti s 2,3 milijarde dolara u 2021. na 2,6 milijarde dolara u 2025. godini – kako bi pokrila ‘održiva’ kapitalna ulaganja, najmanje 3,5 milijarde dolara strateških kapitalnih ulaganja, uključujući milijardu dolara za nova, nisko-ugljična ulaganja te ulaganja u kružnu ekonomiju, i stabilne osnovne dividende.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here