MOL Grupa: U prvom polugodištu EBITDA porasla 60%, na 1.559 miliona dolara

Čista CCS EBITDA dostigla je 893 miliona dolara u drugom kvartalu, rast za što je za 153 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a u prvoj polovini godine dostigla je 1.559 miliona dolara

0
366
Rezultati MOL Grupe za drugi kvartal: Najbolji rezultat do sada, godišnje smjernice ažurirane

MOL Grupa je danas objavila finansijske rezultate za prvu polovinu godine i drugi kvartal 2021. godine. U prvih šest mjeseci, MOL Grupa je ostvarila EBITDA u iznosu od 1.559 miliona dolara dok je čista CCS EBITDA u drugom kvartalu ostvarila rast od 153 posto u odnosu na prethodnu godinu i dostigla najviši nivo ikada u vrijednosti od 893 miliona dolara, zahvaljujući snažnijem makro okruženju u naftnoj industriji, rekordno visokim maržama petrohemije i popuštanju pandemijskih mjera koje su imale pozitivan uticaj na obime prodaje. Snažno povećanje EBITDA u drugom kvartalu omogućilo je MOL Grupi da korigira smjernice za cijelu 2021. godinu sa oko 2,3 milijarde dolara na oko 3 milijarde dolara.
“Postigli smo najbolje kvartalne rezultate u historiji kompanije. Zahvaljujući našem fleksiblnom modelu poslovanja ne samo da smo uspješno savladavali izazove koje je nametnula pandemija virusa korona već smo i obuhvatili snažan trend rasta cijena robe koji postoji u ovom trenutku. To znači da smo zabilježili čistu CCS EBITDA u vrijednosti od 893 miliona dolara u drugom kvartalu što je s druge strane dovelo do korekcije naših smjernica na godišnjem nivou na oko 3 milijarde dolara sa prethodnih 2,3 milijarde. Što se budućnosti tiče, vrlo sam zadovoljan našim napretkom na ključnim projektima dok traje realizacija naših strateških planova za period do 2030. godine i dalje”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Downstream segment porastao za 73%

U Downstream segmentu čista CCS EBITDA u drugom kvartalu porasla je za 305% u odnosu na isti period prošle godine, na 447 miliona dolara, zahvaljujući vrlo snažnim petrohemijskim performansama uz postepeni oporavak niskih rafinerijskih marži iz drugog kvartala 2020. godine. U prvoj polovini 2021. godine, Downstream segment zabilježio je za 73% bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine. Odličan rezultat Downstream segmenta u prvom redu je postignut zahvaljujući izvanrednim petrohemijskim performansama pošto je integrisana marža petrohemije u aprilu dostigla najviši nivo u svojoj historiji od 1035 EUR/t. Downstrem segment je tako dao najveći doprinos Grupi u drugom kvartalu u gotovom novcu, i generisao slobodan protok novca u vrijednosti od 307 miliona dolara. Što se trenutnih ulaganja tiče, projekat Polyol premašio je 84% do ukupnog završetka projekta na kraju Q2.
EBITDA Upstream segmenta porasla je na 336 miliona dolara u drugom kvartalu i dostigla nivo tačno tri puta viši u odnosu na prošlogodišnji rezultat, a rezultat u prvoj polovini godine dostigao je 645 miliona dolara, tj. rast od 117% u odnosu na isti period u prošloj godini, zahvaljujući kontinuirano visokim cijenama nafte i gasa.
Obim proizvodnje nafte i gasa od 111. 2 mboepd bio je nešto manji, za 5%, u odnosu na prvi kvartal 2021. kao rezultat troškova održavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i prirodnom padu u Ujedinjenom Kraljevstvu i CIE kao i nižoj potraživanoj proizvodnji ACG-a pod uticajem viših cijena nafte. Doprinos Upstream-a, kada je u pitanju gotov novac, ostaje jedan od najvažnijih u okviru Grupe imajući u vidu porast pojednostavljenih slobodnih novčanih tokova u odnosu na prethodnu godinu, kao i kvartalni rezultat od 230 miliona eura u Q2.

Non-fuel marža porasla za 34% u drugom kvartalu

U Q2 2021. godine, Consumer Services EBITDA zabilježila je najviši rezultat ikada zahvaljujući rastu od 48% u odnosu na prethodnu godinu na 164 miliona dolara. Izuzetne performanse rezultirale su snažnijim slobodnim protokom novca i generisale su 230 miliona dolara u prvoj polovini godine, što je za 50% više u odnosu na prošlu godinu.
Popuštanje mjera zabrane kretanja i ograničenja koje je nametnula pandemija virusa korona u centralnim zemljama MOL Grupe u CIE imalo je pozitivan uticaj na obime prodaje i non-fuel maržu. Non-fuel marža porasla je za 34% u Q2, zahvaljujući snažnim performansama u velikom broju različitih kategorija proizvoda na tržištima u Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj Republici i Slovačkoj. Ukupan obim prodaje porastao je za 25% u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat povećanog broja putovanja nakon popuštanja pandemijskih mjera zaštite.
U Q2 2021. godine, MOL, zajedno sa kompanijom INA koja je sastavni dio Grupe, postigla je dogovor o kupovini OMV Slovenia, uključujući 120 benzinskih stanica i veleprodaju kupljene kompanije. Na taj način, broj Fresh Cornera porastao je na 1.008 u Q2, u odnosu na 984 u Q1 2021. godine.
Gas Midstream u Q2 opao je za 48% na 23 miliona dolara EBITDA na godišnjem nivou s obzirom da su i tranzitni i regulisani prihodi opali kao rezultat materijalno smanjenog prekograničnog kapaciteta i potražnje za prijenosom. Domaći obimi prenosa porasli su za 32% u poređenju sa drugim kvartalom prethodne godine dok su obimi prenosa kada je u pitanju izvoz (u Ukrajinu, Rumuniju, Hrvatsku i Slovačku) značajno smanjeni, za skoro 87 posto.