MOL otvorio novi istraživački i razvojni centar u Mađarskoj

0
654
MOL otvorio novi centar za istraživanje i razvoj poliola u Százhalombatti

MOL je otvorio novi centar za istraživanje i razvoj poliola u Százhalombatti, u Mađarskoj, nazvan po György Mosonyi, nekadašnjem izvršnom direktoru MOL-a.
Cilj je razvoj proizvoda od poliola koji odgovaraju potrebama kupaca. Eksperimentalni sistem reaktora, koji je najmoderniji na svijetu, isporučio je i pustio u rad Thyssenkrupp Industrial Solutions, dok je 90 posto ostale opreme za ovaj projekat nabavljeno od mađarskih dobavljača. Pored toga, MOL i Thyssenkrupp sklopili su zajednički ugovor o istraživanju i razvoju.
Strategija MOL Grupe do 2030. godine postavlja za cilj povećanje udjela doprinosa petrohemije u poslovanju cijele grupe. Investicija od 1,2 milijarde eura u kompleks poliola u Tiszaújvárosu služi tome da se ovaj cilj i postigne. Da bi podržao ovu investiciju i osigurao da fabrika zadovoljava potrebe tržišta, MOL je osnovao istraživački i razvojni centar u ‘Danube Rafineriji’. Investicioni centar vrijedan 10 miliona eura finansiraće rad do 12 inženjera i 7 tehničara.
MOL i Thyssenkrupp su sklopili zajednički ugovor o istraživanju i razvoju kako bi se olakšao ulazak obe kompanije na tržište poliola: Thyssenkrupp kao dobavljač tehnoloških usluga i izvođač inženjerskih radova prilikom nabavke i izgradnje (EPC) i MOL kao proizvođač i prodavac različitih proizvoda od poliola.
“Centar je značajan ne samo za MOL, već i kao najnapredniji istraživački centar za poliole u Centralnoj i Istočnoj Evropi ima nacionalni značaj i nadamo se da će njegovi naučni rezultati imati veliku vrednost i na međunarodnom nivou”, izjavio je Gabriel Szabó, izvršni potpredsednik MOL Group Downstream.
“Uz naš sporazum o zajedničkom istraživanju i razvoju, ovaj centar predstavlja veliki korak napred u istraživanju i osvajanju novih tržišta na kojima se MOL bavi poliolima”, izjavio je Sami Pelkonen, izvršni direktor poslovne jedinice Thyssenkrupp Chemical & Process Technologies.
Do jula 2022. godine, u novoizgrađenom objektu će biti razvijeno najmanje 10 novih vrsta poliola.
Pored MOL Grupe, centar će u narednim godinama imati izuzetnu vrijednost za mađarsku i međunarodnu naučnu zajednicu. MOL-ov projekat ‘Istraživanje i razvoj polieter poliolnih razreda sa tržišnim potencijalom’, koji podržava Nacionalna kancelarija za istraživanje, razvoj i inovacije sa 483.269.279 HUF, takođe će se odvijati prvenstveno u novootvorenom istraživačkom centru.