Finansijska podrška EBRD-a i EU malim i srednjim preduzećima u BiH

Zajam od pet miliona eura Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti

0
825
Prema novoj procjeni EBRD-a, bruto domaći proizvod BiH bi ove godine trebao porasti za 4,5 posto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija osigurali su dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini koja se suočavaju s utjecajem pandemije koronavirusa.
Zajam od pet miliona eura Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti i zadovoljenja EU standarda.
Sredstva su dio šireg programa EBRD-a i EU za podršku malim i srednjim preduzećima širom zapadnog Balkana. EBRD obezbjeđuje zajmove preduzećima preko partnerskih finansijskih institucija, dok ih EU dopunjuje poticajima i tehničkom pomoći s ciljem identificiranja i provjere najbolje dostupne opreme i tehnologija.
Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kazala je da neprekidno rade sa svojim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bi podržali poduzeća iz privatnog sektora u zemlji.
“Sada je važnije, nego ikada prije, osigurati odgovarajuće finansiranje za prevladavanje različitih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa. MSP su okosnica ekonomije, zbog čega danas intenziviramo svoju podršku i predanost njima”, dodala je Naessl.
Šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Richard Máša rekao je da su ulaganje u konkurentnost privatnog sektora zapadnog Balkana kroz podršku inovacijama, zelenoj i digitalnoj tranziciji malih i srednjih poduzeća temelj novog Ekonomskog i investicijskog plana EU vrijednog do devet milijardi eura za regiju, prenosi Fena.
“Kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova s garancijom trebala bi potaknuti ulaganja za jačanje konkurentnosti MSP-a i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Pandemija Covid-19 povećala je interes malih i srednjih poduzeća za digitalizaciju i BiH nije iznimka. Dodatna podrška EU-a od približno 30 miliona eura malim i srednjim poduzećima u BiH dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za jačanje otpornosti MSP-a u krizi”, istakao je Máša.
Sparkasse banka je, po riječima predsjednika Uprave Sparkasse Bank BiH Sanela Kusturice, opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve sa krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH.
“Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važno sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima”, dodao je Kusturica.
EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini. Do danas je uložila preko 2,7 milijardi eura u 187 projekata, saopćeno je iz EBRD-a.