Montenegroberza i Sarajevska berza proširuju poslovno-tehničku saradnju

0
386
Saradnja dviju berzi na poslovnom i tehnološkom planu

Montenegroberza i Sarajevska berza danas su na zajedničkoj online press konferenciji zvanično potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što je zapravo nastavak uspješne saradnje ove dvije berze iz prethodnog perioda.
Sarajevska berza će temeljem ove saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i moderniziranje elektronskih platformi i servisa.
“Digitalne tehnologije i ljudski kapital su glavni nosioci savremenog poslovanja i razvoja tržišta kapitala. Cilj saradnje jeste da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou. Saradnja sa Sarajevskom berzom datira od 2014. godine, ona se intenzivirala od jeseni prošle godine, tako da danas za rezultat imamo proširenje saradnje i njeno formalno ozvaničenje. Montenegroberza, kao organizator tržišta kapitala, ima značajnu ulogu i odgovornost, jer se očekuje i podrazumijeva da predvodi i da je nosilac daljih razvojnih procesa na crnogorskom tržištu kapitala, koji su neminovnost i prijeka potreba”, izjavila je Milena Vučinić, direktorica Montenegroberze.
Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović istakao je da je inicijativa o ovoj vrsti saradnje potekla krajem 2020. godine, a u prethodnom periodu su izvršene pripreme i preduslovi kako bi saradnja mogla početi u punom kapacitetu.
“Svrha ove saradnje je unaprijeđenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivniji za sve investitore. Nastojaćemo u narednom periodu da ovu saradnju proširimo u vidu saradnje i na drugim zajedničkim projektima, razmjeni znanja i iskustava, harmonizacije berzanskih procesa i regulative, novih platformi i usluga berzi te da tako olakšamo funkcioniranje svim učenicima tržišta kapitala i konačnici ulaganja investitorima”, naglasio je Kurbegović.
Izvršni direktor Sarajevske berze i član uprave Tahir Taslaman istakao je da je Sarajevska berza certificirana prema standardima ISO 27001 – upravljanje informacijskom sigurnošću, ISO 22301 – upravljanje kontinuitetom poslovanja i ISO 9001 – upravljanje kvalitetom te da je ta činjenica prepoznata od strane Monenegroberze.
“Raduje nas buduća saradnja sa Montenegroberzom kako na poslovnom tako i na tehnološkom planu. Želimo da naša iskustva i znanja u IT razvoju elektronskih sistema trgovanja finansijskim instrumentima kroz ovu kooperaciju stavimo na raspolaganje i na taj način unaprijedimo softverska i tehnološka rješenja koji su podrška konkretnim berzanskim uslugama, a koristi će imati svi učesnici na tržištu”, istakao je Taslaman.
Značajno je napomenuti da je dioničar obje berze Borsa Istanbul čime je ova saradnja dodatno strateški ojačana podrškom i iskustvima na svim budućim projektima i internacionalnoj saradnji.