Moody’s premješta evropsko sjedište iz Londona u Stockholm, a S&P u Dublin

0
1102
Agencija Moody's Investors Service u Švedskoj registrovala novo evropsko sjedište

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s izabrala je Stockholm za novo evropsko sjedište u kontekstu regulatornog pritiska na sektor da osigura dovoljno zaposlenih u Evropskoj uniji nakon Brexita.
Moody’s je dosada većinu evropskih poslova obavljao iz Londona ali Velika Britanija u martu sljedeće godine izlazi iz Evropske unije.
“Registracija naše agencije za kreditne rejtinge u Švedskoj odražava stratešku važnost nordijske regije za Moody’s. Time ćemo poboljšati našu uslugu i potporu tržištima duga diljem EU“, objavila je glasnogovornica agencije.
Prema evropskim propisima, kreditni rejting za klijente u Evropskoj uniji mogu izdati samo agencije registrirane pri Evropskoj agenciji za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).
Iz ESMA-e su saopćili da su registrirali Moody’sovu podružnicu u Stockholmu, što znači da će postati podružnica agencije.
“Moody’s Investors Service (Nordics) AB ima sjedište u Švedskoj i namjerava izdvati rejtinge za države i državna tijela, strukturirane finansijske proizvode i za kompanije”, navodi se u saopćenju evropskog regulatora, prenosi Hina.
Podaci ESMA-e pokazuju da Moody’sov udio u tržištu EU-a iznosi 31 posto, dok S&P drži 46 posto.
Evropski regulator zatražio je prošle godine od agencija za rejtinge da prije Brexita pravovremeno presele značajan broj zaposlenih iz glavnog evropskog ureda u Londonu u druge dijelove EU-a.
Standard & Poor’s (S&P) je najavio da će sjedište premjestiti u Dublin.