Morska spužva najstarija životinjska vrsta

0
5882
Morske spužve najstarije su među svim neizumrlim životinjskim vrstama na našoj planeti

Morske spužve najstarije su među svim neizumrlim životinjskim vrstama na planeti, zaključili su britanski naučnici, okončavši dugogodišnje žučne rasprave o tom pitanju.
Nedavo provedene genomske analize upućivale su na nekoliko zaključaka, čineći naučnike neodlučnima u odgovoru na pitanje jesu li spužve ili žarnjaci (meduze), višestanični morski organizmi mesožderi, stariji kada je posrijedi rodoslovno stablo neizumrlih životinja na našoj planeti.
Rezultate istraživanja objavili su u stručnom časopisu Current Biology. Zahvaljujući novom istraživanju što ga je proveo profesor David Pisani s Fakulteta za biološke nauke Univerziteta u Bristolu, s velikom je sigurnošću zaključeno da su najstarije životinje na našoj planeti ipak spužve.
Naučnici su filogenetičkim istraživanjem utemeljenim na analizi strukturnih sekvencija bioloških makromolekula (DNK, proteini i drugi) zaključili da su spužve na samom dnu genealoškog stabla svih životinja naše planete.
“Hipoteza o tome koja se od dviju životinjskih vrsta pojavila prva upućuju na potpuno različit razvoj ključnih organa, poput nervnog i probavnog sistema”, kaže profesor Pisani.